ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 5 συμβουλές για σωστή αγορά βιολογικών προϊόντων
5 συμβουλές για σωστή αγορά βιολογικών προϊόντων
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 12:27

5 ????????? ??? ????? ????? ?????????? ?????????, ????????? ??? ??????? ???? ??????? «????????» ??????????? ?? ???????? ???? ???????? ????????? ????????.

 

1. Ελέγχετε τις ετικέτες:

Τα βιολογικά προϊόντα φέρουν σήμα οργανισμού πιστοποίησης. Η ένδειξη «βιολογικό προϊόν» δε σημαίνει πάντα ότι είναι. Επιλέξτε εκείνα που έχουν την ένδειξη "προϊόν βιολογικής γεωργίας ή καλλιέργειας" και όσα φέρουν ειδική και συγκεκριμένη σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο και ειδικό φορέα, εθνικό ή αλλοδαπής χώρας. Οι αναγνωρισμένοι φορείς στην Ελλάδα από το υπουργείο γεωργίας που πιστοποιούν ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό είναι οι: ΔΗΩ, Α Cert- Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ, Q- WAYS- Διαδρομές Ποιότητας ΑΕ, Φυσιολογική ΕΠΕ, ΒIO AGRO, GREEN CONTROL, IRIS και ΒΙΟΗellas ΑΕ.

2. Προτιμήστε τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα: Οι νομοί της χώρας με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας είναι η Λέσβος, η Λακωνία, η Αιτωλοακαρναία, η Αχαΐα και η Χαλκιδική. Κυρίαρχο βιολογικό προϊόν είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 53%, ακολουθούν οι βιολογικές καλλιέργειες της αμπέλου με 8%, το σιτάρι με 4,8% και τα φρούτα με 3,7%.

3. Ενημερωθείτε για τα «απαγορευμένα»: Δεν είναι το ίδιο επιβαρημένα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με φυτοφάρμακα. Από τα φρούτα που δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή από τα λεγόμενα συμβατικά, εκείνα που περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυτοφάρμακα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα κεράσια, τα βατόμουρα και ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών. Στη λίστα των πιο επιβαρημένων λαχανικών βρίσκονται τα καρότα, οι πατάτες, το σπανάκι, οι τομάτες, το αγγούρι, οι πιπεριές. Τα λαχανικά με τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν χημικά κατάλοιπα είναι κυρίως το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, το μπρόκολο. Επίσης εκείνα που είναι προτιμότερο να τα αγοράζετε βιολογικά είναι οι πατάτες, τα καρότα και τα μήλα.

4. Επιλέγετε λαχανικά και φρούτα εποχής: Η ελληνική φύση παράγει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κι επομένως έχετε μεγάλο περιθώριο επιλογής. Αυτό που πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά τους είναι να μην έχουν σχισμές στο φλοιό τους ή να μην έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Επίσης, να μυρίζουν ευχάριστα. Τέλος, καλό είναι να αγοράζετε μόνον εκείνη την ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σας ή της οικογένειάς σας για να απολαμβάνετε πάντα φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά.

5. Το σχήμα: Όσο λιγότερο τέλειο, σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του, είναι ένα προϊόν τόσο περισσότερο ασφαλείς μπορείτε να αισθάνεστε όταν το διαλέγετε για το τραπέζι σας.

 

Πηγή: http://www.omorfamistika.gr...

 

Δείτε ακόμα...

72.000 πασχαλίτσες σε εμπορικό κέντρο

72.000 πασχαλίτσες σε εμπορικό κέντρο! Πάνω από 72.000 πασχαλίτσες...

Περισσότερα...

1,09m ύψος και 111kg έχει ο μεγαλύτερος σκύλος!

1,09 ύψος και 111kg βάρος έχει ο μόλις 4 χρονών γκρίζος Δανικός...

Περισσότερα...

20 hi-tech απεικονίσεις στην Υπηρεσία της Φύσης!

20 έγχρωμες απεικονίσεις αποτυπώνουν την επιστήμη! Οι...

Περισσότερα...

60 χλμ μήκους ποταμός στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας!

60 χιλιομέτρα μήκους ποταμός στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας!...

Περισσότερα...

12 συμβουλές για επιμήκυνση του χρόνου ζωής των φυτών

12 συμβουλές για να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής των φυτών σας....

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση