ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 5 ασθένειες που κολλάνε από τα ζώα στον άνθρωπο
5 ασθένειες που κολλάνε από τα ζώα στον άνθρωπο
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 12:07

5 ασθένειες που κολλάνε από τα ζώα στον άνθρωπο γιατί αγαπάμε τα ζώα αλλα η προσοχή που πρέπει να δίνουμε είναι παράλληλη παράμετρος πολύ σημαντική που οφείλει να συνυπάρχει με την αγάπη μας!

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο αποκαλούνται ζωοανθρωπονόσοι ή ζωονόσοι. Η κλινική τους εικόνα ποικίλλει από ήπια έως και εξαιρετικά σοβαρή, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Για να τις δούμε:

Βρουκέλλωση

Ζώα: Αιγοπρόβατα, βοοειδή.
Συμπτώματα: Απότομη ή σταδιακή έναρξη επίμονου ή διαλείποντος πυρετού, πονοκέφαλος, αδυναμία, εφίδρωση, ρίγη, πόνοι στις αρθρώσεις.
Τρόποι μετάδοσης: Επαφή με ουρογεννητικά εκκρίματα ή προϊόντα τοκετού ζώων, κατανάλωση μη βρασμένου / μη παστεριωμένου γάλακτος ή μη σωστά παρασκευασμένων γαλακτοκομικών.
Τρόποι πρόληψης: Χρήση γαντιών, βράσιμο ή παστερίωση γάλακτος, τήρηση των κανόνων παρασκευής γαλακτοκομικών.

Σαλμονέλλωση
Ζώα: Κοτόπουλα, χοίροι, βοοειδή, σκύλοι, γάτες και ερπετά όπως χελώνες, φίδια και ιγκουάνα.
Συμπτώματα: Οξύς κοιλιακός πόνος, πυρετός, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές εμετός.
Τρόποι μετάδοσης: Kατανάλωση αβγών και κρέατος (κυρίως πουλερικών) που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς, καθώς και γάλακτος που δεν έχει παστεριωθεί ή βραστεί. Το μικρόβιο της σαλμονέλλας μπορεί επίσης να υπάρχει και στα περιττώματα του σκύλου και της γάτας.
Τρόποι πρόληψης: Επαρκές μαγείρεμα αβγών και κρέατος, βράσιμο/παστερίωση γάλακτος, πλύσιμο σκευών μετά την ετοιμασία των τροφίμων.

Εχινοκοκκίαση
Ζώα: Σκύλος.
Συμπτώματα: Ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί και σχετίζονται με την πίεση που ασκούν κύστες που δημιουργούνται στο όργανο αυτό. Για παράδειγμα, αν οι κύστες είναι στο συκώτι, μπορεί να παρουσιαστεί κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός και ίκτερος, ενώ, αν είναι στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχας και αιμόπτυση. Μπορεί μάλιστα να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι οι κύστες να προκαλέσουν συμπτώματα ή να ψηλαφούνται, ενώ συχνά ανακαλύπτονται τυχαία.
Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός μεταφέρεται στο ζώο μέσω της κατάποσης αβγών εχινόκοκκου, τα οποία αποβάλλονται με τα κόπρανα στο έδαφος. Έτσι μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο κυρίως μέσω επιμολυσμένων λαχανικών ή μέσω της επαφής με μολυσμένο χώμα ή σκύλο.
Τρόποι πρόληψης: Καλό πλύσιμο οπωροκηπευτικών, τακτικός εντερικός αποπαρασιτισμός των ζώων και αποφυγή πρόσβασής τους σε εντόσθια αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων.

Λεπτοσπείρωση
Ζώα: Τρωκτικά, σκύλος, αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι.
Συμπτώματα: Πυρετός με οξεία έναρξη, πονοκέφαλος, ρίγη, έντονη μυαλγία ιδίως σε γλουτούς και μηρούς, κοκκίνισμα των ματιών.
Τρόποι μετάδοσης: Μέσω του δέρματος, ειδικά αν έχει αμυχές και έρθει σε επαφή με ούρα μολυσμένων ζώων ή υγρή βλάστηση, λάσπη ή μολυσμένο νερό. Επίσης μέσω της κατάποσης επιμολυσμένων τροφίμων ή μετά από δάγκωμα τρωκτικού.
Τρόποι πρόληψης: Χρήση γαντιών, αποφυγή βαδίσματος σε υγρά εδάφη με γυμνά πόδια και κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, καλό πλύσιμο ή μαγείρεμα των λαχανικών.

Μυκητιάσεις από περιττώματα πτηνών
Ζώα: Κυρίως περιστέρια, αλλά και άλλα πτηνά.
Συμπτώματα: Πυρετός, βήχας, δύσπνοια, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος).
Τρόποι μετάδοσης: Εισπνοή σκόνης από αποξηραμένα περιττώματα πτηνών και επαφή μολυσμένων χεριών με το στόμα.
Τρόποι πρόληψης: Ελαφρύς ψεκασμός των περιττωμάτων με χλωρίνη πριν από τον καθαρισμό ή με νερό ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σκόνης. Επίσης τακτικός καθαρισμός για να μην συσσωρεύονται περιττώματα και τοποθέτηση κατασκευών που απωθούν τα πτηνά.

 

Δείτε ακόμα...

34 τοξικές «βόμβες» στη Δυτ. Αττική

34 τοξικές «βόμβες» στη Δυτ. Αττική! Σε αγώνα δρόμου για να...

Περισσότερα...

7 από τους παλαιότερους οργανισμούς της Γης

7 από τους παλαιότερους οργανισμούς της Γης! Το 2004 η 37χρονη...

Περισσότερα...

4 οφέλη από τη συντροφιά ενός ζώου

4 οφέλη από τη συντροφιά ενός ζώου! Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν...

Περισσότερα...

15 συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση

15 συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση! Όλο και...

Περισσότερα...

15 εκατ. ευρώ για "πράσινα" δώματα σε δημόσια κτίρια!

15 εκατ. ευρώ για "πράσινα" δώματα σε δημόσια κτίρια! Με περίπου 15...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση