ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 3 συβουλές πράσινου οδηγού για το τι τρώμε!
3 συβουλές πράσινου οδηγού για το τι τρώμε!
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 09:28

3 συμβουλές πράσινου οδηγού ώστε οι καταναλωτικές μας συνήθειες να είναι αυτές που τελικά αποφασίζουν για τη δομή του συστήματος διατροφής. Η δική μας πρωτοβουλία, ενημέρωση και επιμονή σε διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την αγοραστική μας δύναμη, θα επιβαλλουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

1.

Διαβάσουμε στη συσκευασία τη χώρα προέλευσης και εκπαιδεύουμε και τα παιδιά να το κάνουν. Μπορούμε ακόμη να ενδιαφερθούμε και να μάθουμε για τις συνθήκες παραγωγής στη χώρα αυτή, για την κατάσταση της γης και της εργασίας, μήπως η εταιρεία που παράγει την τροφή έχει σκοτεινή φήμη ή αν αντίθετα πρέπει να την υποστηρίξουμε ενεργά. Έτσι ελέγχουμε ποιόν υποστηρίζουμε με τα χρήματα που δαπανούμε για την τροφή μας. Στην ιστοσελίδα  http://www.ethicalconsumer.org/ υπάρχουν πληροφορίες για προϊόντα και εταιρείες.

2.

Τίποτε καλύτερο από τη γεύση και τη φρεσκάδα των σπιτικών φρούτων και λαχανικών, για αυτό καλλιεργούμε μόνοι μας. Συμμετέχοντας έστω και ελάχιστα στην παραγωγή της τροφής μας, συνειδητοποιούμε τα βήματα που μας φέρνουν από το σπόρο στο έτοιμο λαχανικό ή φρούτο. Ασε που ξέρουμε και τι τρώμε..

3.

Προτιμάτε τα τοπικά εποχικά προϊόντα. Όσο λιγότερο χρειάστηκε να ταξιδέψουν τα τρόφιμά σας, τόσο το καλύτερο. Κατά κανόνα, όσο μακρύτερα ταξιδεύουν τα τρόφιμα, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αγοράστε τρόφιμα από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας και μάλιστα ψάξτε για τους παραγωγούς, και όχι τους εμπόρους, που συχνά πωλούν προϊόντα εισαγωγής. Οι τιμές επίσης είναι συνήθως καλύτερες από ότι στο σουπερμάρκετ και οι παραγωγοί πετυχαίνουν μεγαλύτερο εισόδημα.Οι μικρές εταιρείες δύσκολα συναγωνίζονται τα σουπερμάρκετ και τις μεγάλες αλυσίδες. Αν υπάρχει κοντά σας ένα μικρό ειδικευμένο κατάστημα για τοπικά τρόφιμα ή ποτά, υποστηρίξτε το. Έτσι βοηθάτε να διατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα με ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα.

Κι ας μην ξεχνάμε

  • Μόνο το 1/10 της τιμής που πληρώνουμε για καφέ ή τσάι φθάνει στους παραγωγούς, που βρίσκονται συνήθως στον τρίτο κόσμο. Αγοράστε λοιπόν όποτε μπορείτε "fair trade" καφέ και τσάι, δηλαδή από εταιρεία που ακολουθεί τις αρχές του «δίκαιου εμπορίου». Αν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο τέτοιο κατάστημα, μπορείτε να δοκιμάσετε να παραγγείλετε από το διαδίκτυο.

  • Αν σας αρέσει το σούσι, να αποφύγετε τον ωμό τόνο. Είναι ένα από τα πιό απειλούμενα είδη ψαριών. Η βιομηχανία τόνου είναι επίσης υπεύθυνη για την καταστροφή πολλών άλλων ψαριών που πιάνονται κατά λάθος στα δίχτυα και πετιούνται πάλι νεκρά στη θάλασσα.

  • Μαζί με τις γαρίδες αλιεύονται κατά λάθος πολλά άλλα ψάρια που μετά πετιούνται πάλι νεκρά στη θάλασσα. Για κάθε κιλό γαρίδας πέντε κιλά άλλων ψαριών πετιούνται πίσω στη θάλασσα.

Πηγή: http://www.oikologos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

4 τόνοι υλικών των Special Olympics ανακυκλώνονται!

Φέτος, η Ελλάδα φιλοξένησε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον...

Περισσότερα...

60.000 ζώα εμβολιάστηκαν στη Δυτική Ελλάδα!

60.000 ζώα εμβολιάστηκαν στη Δυτική Ελλάδα! Σε εξέλιξη βρίσκεται το...

Περισσότερα...

8 ελληνικές ακτές ''έχασαν'' την γαλάζια σημαία

8 ελληνικές ακτές ''έχασαν'' την γαλάζια σημαία!  Οκτώ ελληνικές...

Περισσότερα...

92% του πόσιμου νερού της Γης απορροφά η γεωργία

92% του πόσιμου νερού της Γης απορροφά η γεωργία! Η παγκόσμια...

Περισσότερα...

1500 ετών Τρέμιθος στην Απαισιά της Κύπρου

1500 χρόνια ζωής υπολογίζεται ότι έχει το δέντρο Τρέμιθος που...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση