ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 12 δισ. ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές
12 δισ. ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 09:18

12 δισ. ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές! Ζώα και φυτά που εισάγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από διάφορα μέρη του κόσμου, συνιστούν πολύ μεγαλύτερη απειλή από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και προκαλούν τεράστια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας, περιβάλλοντος και υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, στην Ευρώπη κατάφεραν να επικρατήσουν πάνω από 10.000 ξενικά είδη, από ασιατικά κουνούπια τίγρεις μέχρι αγριόχορτα της βορείου Αμερικής, με τα 1.500 εξ αυτών να χαρακτηρίζονται επικίνδυνα.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, τα είδη που εισήχθησαν στην Ευρώπη και κατάφεραν να ευδοκιμήσουν, μεταξύ των οποίων παπαγάλοι από την Αφρική και υάκινθος νερού από τον Αμαζόνιο, υπολογίζεται ότι κοστίζουν στους Ευρωπαίους 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Piero Genovesi, στην πραγματικότητα το κόστος των ξενικών ειδών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού στη μελέτη δεν ελήφθησαν υπόψη όλα τα ξενικά είδη, όπως για παράδειγμα τα τροπικά φύκια - δολοφόνοι που έφτασαν στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Genovesi το πρόβλημα, που δεν περιορίζεται στην Ευρώπη αλλά είναι παγκόσμιο, έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία 100 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα ξενικά είδη θέτουν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία απ' ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για τη λήψη μέτρων με στόχο την αποτροπή της διείσδυσης ξενικών ειδών αλλά και τον διαχωρισμό των καλών από τα κακά.

Κάποια ξενικά είδη, όπως οι πατάτες της Νοτίου Αμερικής, έχουν μεγάλα οφέλη και αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο οι ξένοι εισβολείς επικρατούν της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και προκαλώντας προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ασιατικό κουνούπι τίγρης μετέφερε τον δάγκειο πυρετό στην Ιταλία το 2007, ενώ ευθύνεται για το ξέσπασμα μιας άλλης επιδημίας την ίδια χρονιά.

Η μελέτη διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος από το Ιταλικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας.

 

 

Δείτε ακόμα...

120 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά η νέα μας Γη!

120 τρισεκατομμύρια μίλια (20 έτη φωτός μόλις) μακριά η νέα μας Γη!...

Περισσότερα...

6 σπάνια είδη ζώων που ζουν στην Ελλάδα

6 σπάνια είδη ζώων που ζουν στην Ελλάδα! Η γνώση μας για τα ζώα της...

Περισσότερα...

6 εκ. στρέμματα απώλειες εκτάσεων σε δυο δεκαετίες

6 εκ. στρέμματα απώλειες εκτάσεων σε δυο δεκαετίες! Περισσότερα...

Περισσότερα...

8.000.000 τόνοι αποβλήτα στη θάλασσα κάθε χρόνο

8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων περίπου φτάνουν στη θάλασσα κάθε...

Περισσότερα...

1 μπύρα για τα ανεπιθύμητα σαλιγκάρια στον κήπο

1 μπύρα είναι η λύση για τα ανεπιθύμητα σαλιγκάρια στον κήπο μας....

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση