ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 71η θέση η Ελλάδα για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις
71η θέση η Ελλάδα για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 08:25

71? ???? ? ?????? ??? ??? ??????????????? ??? ?????????! ??? 71? ???? ???????????? ? ?????? ???? ???????? ??????????????? ???????? 2010, ??? ?????????? ??? ?????? ?????? ????????? ??? ???????????? ????????????? ???? ??? ?????????.

Ο περιβαλλοντική αξιολόγηση των κρατών από τους ερευνητές των δυο πανεπιστημίων ξεκίνησε το 2006 και έκτοτε καθιερώθηκε ως θεσμός με τον Κατάλογο Περιβαλλοντικής Επίδοσης να δημοσιεύεται ανά διετία.

Για την έκδοση του καταλόγου οι επιστήμονες βαθμολογούν τις επιδόσεις 163 κρατών, βάσει 25 πράσινων δεικτών που αφορούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εξετάζονται οι επιδόσεις κάθε χώρας στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της δασοπονίας, ενώ λαμβάνονται υπόψη τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκπομπών, καθώς και η ποιότητα των υδάτων.

Οι παραπάνω δείκτες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τις κυβερνήσεις, διευκολύνοντας τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των περιβαλλοντικών πολιτικών που υιοθετούνται.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των πράσινων δεικτών αποδεικνύεται αν οι κυβερνήσεις υιοθετούν ουσιαστικές περιβαλλοντικές πολιτικές και αν επιτυγχάνουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους.

Επιπλέον, ο Κατάλογος Περιβαλλοντικής Επίδοσης επιτρέπει τις συγκρίσεις μεταξύ κρατών ενώ παρέχει μια γενική εικόνα αναφορικά με τις συλλογικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε ό,τι αφορά στην κατάταξη, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου φιγουράρουν η Ισλανδία, η Ελβετία, η Κόστα Ρίκα και η Σουηδία, χώρες που συμπλήρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες (85 - 100).

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη θέση 71 (με σκορ 60,9), πολύ πιο χαμηλά από την Κούβα, την Κολομβία, τη Χιλή, την Αλβανία και τον Παναμά που συγκέντρωσαν υψηλότερες βαθμολογίες.

Σημειώνεται ότι στον Κατάλογο Περιβαλλοντικής Επίδοσης του 2008, η Ελλάδα είχε καταλάβει τη θέση 44, γεγονός που σημαίνει ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι προσπάθειες για περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: http://www.dete.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1 περιβαλλοντικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

1 περιβαλλοντικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους! Το παιχνίδι...

Περισσότερα...

4.5 δισ. έτη η ηλικία μετεωρίτη

4.5 δισ. έτη η ηλικία μετεωρίτη!Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο...

Περισσότερα...

32.000 χρόνια μετά ανθίζει προϊστορικό φυτό!

32.000 χρόνια μετά ανθίζει προϊστορικό φυτό! Ένα πρωτοποριακό...

Περισσότερα...

90 κιλά το μέσο βάρος της χελώνας καρέτα-καρέτα

90 κιλά είναι μέσο βάρος μιας χελώνας καρέτα-καρέτα, το οποίο σε...

Περισσότερα...

43% περισσότερη ανακύκλωση το 2009

43% αυξήθηκε η ανακύκλωση υλικών μέσω των μπλε κάδων το 2009, σε...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση