ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 60% αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία
60% αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 08:53

60% αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία! Αύξηση - ρεκόρ κατά 60% καταγράφηκε πέρυσι στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, παρά τις περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Ενωσης Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας της Γερμανίας (BSW-Solar).

Η τεχνολογία καθαρής ενέργειας παρήγαγε περισσότερες από 18 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2011, έδειξαν στοιχεία της BSW-Solar, αρκετή δηλαδή για να καλύψει τις ανάγκες του κρατιδίου της Θουριγγίας ή, θεωρητικά, να εφοδιάσει 5,1 εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια για ένα ολόκληρο χρόνο.

Ενας βασικός λόγος για την υψηλή ζήτηση είναι η απότομη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στην ηλιακή τεχνολογία. Ο επικεφαλής της BSW-Solar, Κάρστεν Κούρνιγκ, προβλέπει ότι μέχρι το 2014, η ηλιακή ενέργεια δε θα χρειαστεί κρατικές επιδοτήσεις παρά μόνο για τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν στους ωκεανούς. «Αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικών προσπαθειών εκ μέρους της βιομηχανίας και του ερευνητικού τομέα που συνδυάζεται με τα αποτελέσματα του σκληρού ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Κούρνιγκ.
Αύξηση - ρεκόρ κατά 60% στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία

Ενεργειακή μετάβαση
Η αλματώδης και απότομη αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας πραγματοποιήθηκε παρά τις περικοπές στις επιδοτήσεις στο συγκεκριμένο τομέα στη Γερμανία το περασμένο έτος, μία μείωση που θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 24% το 2012 σε δύο φάσεις. Στις αρχές του 2011 οι επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν κατά 13%. Την 1η Ιανουαρίου 2012 υπήρξε μία πρόσθετη μείωση για τα νέα συστήματα κατά 15%, ενώ μία ακόμη, μέχρι 9%, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του έτους, όπως καθορίζεται στον τροποποιημένο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011.

Από το 2007 οι τιμές των ηλιακών πάνελ στη Γερμανία έχουν πέσει κατά 50%, γεγονός που έχει επιτρέψει τη μείωση σε ανάλογο βαθμό των κρατικών επιδοτήσεων για τα ηλιακά ηλεκτρικά συστήματα. Σήμερα, η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρει περίπου κατά 3% στην παροχή ηλεκτρισμού της Γερμανίας, ωστόσο αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί περίπου 10% μέχρι το 2020. «Η ηλιακή ενέργεια έχει καταστεί απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε ο Κούρνιγκ. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι αξιόπιστες πολιτικές συνθήκες», τόνισε.

«Αυτό είναι απαραίτητο για τη συνεχή επέκταση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και για τη διατήρηση ελκυστικού κλίματος επενδύσεων στη Γερμανία». Μετά από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών το 2010 στη Γερμανία, το 2011 καταγράφηκαν αυξήσεις όχι μόνο στην παραγωγή της ηλιακής ενέργειας, αλλά και στη χρήση της ηλιακής θέρμανσης. Προκειμένου να μετρηθεί καλύτερα η χρήση της ηλιακής θέρμανσης, το γερμανικό πόρταλ «co2online», εξ ονόματος της Ενωσης Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας της Γερμανίας, πραγματοποίησε μία έρευνα για 1.500 χρήστες ηλιακής θέρμανσης.

Η έρευνα έδειξε ότι ειδικότερα οι καταναλωτές μέσης ηλικίας αποφασίζουν να επενδύσουν στην ηλιακή θέρμανση. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους χρήστες της ηλιακής θέρμανσης είναι 47 ετών. Οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων μειώσεων του ενεργειακού κόστους είναι ένας καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την τάση. Για το 64% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η εξοικονόμηση του κόστους είναι ένας σημαντικός λόγος για την απόκτηση ηλιακής θέρμανσης. Εξάλλου, το 46% δήλωσε ότι η ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών στα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ένας βασικός λόγος. Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ερωτηθέντων (81%) θεώρησε ότι εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ηλιακής τεχνολογίας. «Προφανώς, η μείωση του κόστος σε ό,τι αφορά τις δαπάνες καθίσταται ένα όλο και περισσότερο σημαντικό επιχείρημα μεταξύ της παλαιότερης γενεάς», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BSW-Solar.

Αγώνας για τη μείωση του κόστους

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις της, η ηλιακή ενέργεια αυτή τη στιγμή μάς παρέχει μόλις το 1% της ενέργειας που πωλείται παγκοσμίως. Ο κύριος λόγος αυτού είναι οι δυσκολίες εκμετάλλευσης των πόρων σε μεγάλη κλίμακα και σε ανταγωνιστική τιμή. Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ανταγωνιστικότερη όταν καταφέρει να φτάσει κάτω από το λεγόμενο πλέγμα ισοτιμίας, το σημείο στο οποίο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται οικονομικά ανταγωνιστικές με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά αυτό αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς λόγω των ευνοϊκών ρυθμιστικών καθεστώτων και της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης στον κλάδο.

Σύμφωνα με το euractiv, το κόστος έχει ήδη μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών πιστεύει τώρα ότι θα γίνει ανταγωνιστική σε ορισμένες περιοχές, κυρίως της νότιας Ιταλίας και της Ισπανίας, μέχρι το 2015. Ειδικότερα, η αρχική εξάρτηση της βιομηχανίας από το κρυσταλλικό πυρίτιο αντιπροσώπευε ένα εμπόδιο στη μαζική παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, οδηγώντας ακόμα και σε έλλειψη πρώτων υλών. Ομως, πλέον, τα λεγόμενα thin-film κύτταρα είναι υπό ανάπτυξη για να χρησιμοποιούν άλλους ημιαγωγούς, όπως το τελλουριούχο κάδμιο (CdTe), το χαλκού ινδίου γάλλιο σεληνιούχο (CIGS) ή άλλες ενώσεις, που έχουν κάνει την έλλειψη σε πυρίτιο ένα ασήμαντο θέμα.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/...


 

Δείτε ακόμα...

211 δις δολάρια οι ''πράσινες επενδύσεις'' το 2010!

Το ρεκόρ των 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν το 2010 οι...

Περισσότερα...

10 εντυπωσιακά στοιχεία για τη Γη

10 εντυπωσιακά στοιχεία για τη Γη! Διαβάστε παρακάτω μια λίστα με...

Περισσότερα...

75.000 τόνοι από τους μπλέ κάδους στις χωματερές

75.000 τόνοι από τις 521.000, που συγκεντρώνονται από την Ελληνική...

Περισσότερα...

10 εντολές για τον καλό ποδηλάτη στο μετρό

10 εντολές για τον καλό ποδηλάτη στο μετρό! Οι 10 εντολές για τους...

Περισσότερα...

4 χρώματα λουλουδιών που είναι ευοίωνα όλο το χρόνο!

4 χρώματα λουλουδιών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση