ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 511.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού ανακυκλώθηκαν το 2010
511.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού ανακυκλώθηκαν το 2010 Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Σάββατο, 14 Μαϊου 2011 08:40

511.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού ανακυκλώθηκαν το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Συγκεκριμένα στο τέλος του 2010 περίπου 7 στους 10 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τα έργα του μπλε κάδου.Αντίστοιχα ο αριθμός των συμβεβλημένων με το Σύστημα επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 6% συγκριτικά με τα δεδομένα του 2009. Ως εκ τούτου, πάνω από 1.650 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών των προϊόντων τους.

H περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επέφερε σημαντική μείωση της κατανάλωσης και για αυτό το λόγο οι συνολικές ποσότητες των αποβλήτων συσκευασιών στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 9% σε σύγκριση με το 2009. Παρ' όλα αυτά, η ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο συνέχισε την ανοδική της πορεία και το 2010.

Το 2010 οι ποσότητες των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν από τα έργα του μπλε κάδου ανήλθαν σε 183.298 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με τις ποσότητες του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι για 8ο συνεχές έτος από την έναρξη του Συστήματος, η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων μέσω των έργων μπλε κάδων -που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Συστήματος- ακολουθεί ανοδική πορεία. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται ότι τα έργα του μπλε κάδου αποτελούν την κύρια πηγή αύξησης της ανακύκλωσης για το άμεσο μέλλον και κατά συνέπεια το βασικό παράγοντα επίτευξης των Εθνικών Στόχων για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Oι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν το 2010 από τις δραστηριότητες του Συστήματος, περιλαμβανομένων και των Βιομηχανικών και Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας (ΒΕΑΣ), ανήλθαν σε 415.904 τόνους. Υπογραμμίζεται ότι οι ποσότητες αυτές υπερκάλυψαν το στόχο του ετήσιου προγραμματισμού του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Συστήματος.

Συνολικά, συνυπολογίζοντας και τους 95.000 τόνους χαρτιού εντύπων (εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια, βιβλία, κτλ) που ανακυκλώθηκαν μέσω των έργων του μπλε κάδου, περίπου 511.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών δεν οδηγήθηκαν στους χώρους ταφής και συνεισέφεραν στην ανακούφιση του οξύτατου προβλήματος εξεύρεσης νέων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων.

Να υπογραμμιστεί ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε η εκπομπή στην ατμόσφαιρα περίπου 650.000 τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στόχος πρώτιστης προτεραιότητας έναντι της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Το 2010 οι μπλε κάδοι σε όλη τη χώρα έφτασαν - περίπου τους 110.000, ενώ τα ειδικά οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων τα 360. Παράλληλα, προστέθηκαν 6 νέα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Αλεξανδρούπολη, στην Τρίπολη, στη Δυτική Θεσσαλονίκη (2), στο Κορωπί και στον Ασπρόπυργο Αττικής, και πλέον είναι σε λειτουργία συνολικά 28 ΚΔΑΥ σε όλη τη χώρα, από 22 το 2009.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης, τα οποία λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά η ΕΕΑΑ, σε πανελλαδική κλίμακα, έχουν ενισχύσει σημαντικά την τοπική απασχόληση, καθώς, μέχρι σήμερα, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και τη διαλογή υπολογίζονται σε περίπου 1.900.

Πηγή: www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

40% του φυτοπλαγκτού έχει χαθεί

40% του φυτοπλαγκτού έχει χαθεί σύμφωνα με νέα καναδική...

Περισσότερα...

80 ετών απεβίωσε η τσίτα του ''Ταρζάν''

80 ετών απεβίωσε η τσίτα του ''Ταρζάν''! Η Τσίτα, ο χιμπατζής που...

Περισσότερα...

16 κιλά ζυγίζει το μεγαλύτερο κουνέλι στον κόσμο

16 κιλά ζυγίζει το μεγαλύτερο κουνέλι στον κόσμο που ονομάζεται...

Περισσότερα...

13 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφοράς νερού σε 22 νησιά!

Σε αδικαιολόγητα υπέρογκα ποσά ανέρχεται το κόστος μεταφοράς...

Περισσότερα...

10 σημεία που υπερτερούν τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας

10 λόγοι για να προτιμήσουμε προϊόντα βιολογικής γεωργίας! Η...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση