ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 150.000 τόνοι ηλεκτρονικά αποβλήτα στην Ελλάδα το 2010
150.000 τόνοι ηλεκτρονικά αποβλήτα στην Ελλάδα το 2010 Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 07:22

150.000 και πλέον τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παρήχθησαν στην Ελλάδα το έτος 2010, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση κάθε χρόνο στην Ελλάδα πωλούνται περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι κλπ), ενώ το βάρος του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές κλπ) που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά το 2007 ξεπερνά τους 12.000 τόνους.

Ωστόσο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση-διαχείριση μόνο 4,2 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, την ίδια στιγμή που σε κάθε άτομο αντιστοιχούν περίπου 18,7 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης παρουσίασαν Σουηδία και Δανία με 14 και έντεκα κιλά αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται πάνω από εννέα εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως, με το ένα τρίτο να ανακυκλώνεται και τα υπόλοιπα να οδηγούνται σε χωματερές ή να μη τυγχάνει ορθής μεταχείρισης. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιάνες Ποτότσνικ έθεσε ως απώτερο στόχο τη συγκέντρωση του 85% των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σημειώνεται πως ένα από τα "σκοτεινά" σημεία της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων στην ΕΕ είναι η εξαγωγή τους προς διαχείριση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου δεν ακολουθούνται τα αποδεκτά πρότυπα και η επεξεργασία επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων γίνεται κάτω από μηδενικές συνθήκες ασφαλείας.

Πηγή: www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

19 Μαρτίου: κοντινότερα το Φεγγάρι από ποτέ!

19 Μαρτίου: κοντινότερα το Φεγγάρι  από ποτέ! Η αντίστροφη μέτρηση...

Περισσότερα...

10 συμβουλές για ανακύκλωση στο σπίτι

10 συμβουλές για ανακύκλωση στο σπίτι!Δείτε παρακάτω 10 συμβουλές...

Περισσότερα...

4 ανέξοδες κινήσεις για δροσερό σπίτι!

4 ανέξοδες κινήσεις για δροσερό σπίτι! Σε αυτό το άρθρο,...

Περισσότερα...

23% ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

23% ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας!Με ρυθμό ανάπτυξης 23% «έτρεξε»...

Περισσότερα...

10 ''ματιές'' στη Γη μας!

10 ''ματιές'' στη Γη μας για να μάθουμε πράγματα που μας ήταν...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση