ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 5,5% του CO2 παράγεται Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά
5,5% του CO2 παράγεται Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010 13:58

5,5% του συνολικού CO2 που παράγει συνολικά κάθε άνθρωπος για έναν χρόνο, υπολογίζεται ότι εκλύεται στην ατμόσφαιρα την ημέρα των Χριστουγέννων και τις δύο ημέρες τις Πρωτοχρονιάς.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τις δυο τουλάχιστον εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον από το πνεύμα των γιορτών ξεπερνά κάθε όριο. Γι' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, το μέσο οικολογικό αποτύπωμα των περισσότερων πολιτών φτάνει σε δυσθεώρητο ύψος μόνο και μόνο αν υπολογίσουμε πως τα έξοδα των περισσότερων νοικοκυριών αυξάνονται κατά 20%. Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε πως τα απορρίμματα την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνονται κατά 25% και σε κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν 4 επιπλέον σακούλες σκουπιδιών κάθε μέρα. Μόνο σε τρεις ημέρες καθένας μας εκλύει στην ατμόσφαιρα 650 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, βάρος που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 βασιλόπιτες. Η ποσότητα CO2 που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα την ημέρα των Χριστουγέννων και τις δύο ημέρες τις Πρωτοχρονιάς αντιστοιχεί στο 5,5% του συνολικού CO2 που παράγει συνολικά κάθε άνθρωπος για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, παράγουμε 26 κιλά CO2/άτομο για το φαγητό, 96 κιλά CO2/άτομο για μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, 218 κιλά CO2/άτομο για περίτεχνους και υπερβολικούς στολισμούς κατοικιών με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και 310 κιλά CO2/ άτομο για τις αγορές των ημερών.

Στο επίκεντρο των γιορτών βρίσκεται, φυσικά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το αποτύπωμα του οποίου αυξάνεται όσο το ύψος του μεγαλώνει. Ένα τεχνητό δέντρο που δεν έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά και ζυγίζει 10 κιλά «κουβαλά» μαζί του μια διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αν ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από ατσάλι και ζυγίζει περίπου 3 με 5 κιλά, το CO2 που έχει εκλυθεί για την κατασκευή του φτάνει περίπου τα 7 κιλά. Όσον αφορά τα πλαστικά μέρη του δέντρου από πολυαιθυλένιο και PVC, το CO2 φθάνει, αντίστοιχα, τα 1,2 κιλά και τα 500 γραμμάρια. Για την παραγωγή 500 γραμμαρίων γυαλιού, υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα πολλά από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, το CO2 ανέρχεται στα 30 γραμμάρια.

Αν το δέντρο έχει εισαχθεί, για παράδειγμα από την Κίνα, τότε για τη μεταφορά του έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα περίπου 3 κιλά CO2. Συνολικά για την κατασκευή και τη μεταφορά ενός ψεύτικου δέντρου εκλύονται στην ατμόσφαιρα περίπου 12 με 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Ενδεικτικά, το 2009 εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Κίνα περίπου 12 εκατομμύρια ψεύτικα δέντρα. Για να κατασκευαστούν και να μεταφερθούν εκλύονται στην ατμόσφαιρα 180.000 τόνοι CO2. Συνολικά, πάντως, μόνο στις ΗΠΑ πωλούνται κάθε χρόνο περίπου 38 εκατομμύρια τεχνητά δέντρα.

Πηγή: www.ecofinder.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

11 πόλεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

11 πόλεις απʼ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον Πανελλήνιο...

Περισσότερα...

21 δις ήλιοι το μέγεθος μαύρης τρύπας!

21 δις ήλιοι το μέγεθος μαύρης τρύπας!Οι μαύρες τρύπες είναι κάτι...

Περισσότερα...

2 ήλιους έχει ο πλανήτης Kepler-16b

2 ?????? ???? ? ???????? Kepler-16b! ???? ???? ????? ? ????? ???? ??????? Kepler-16b ? ??????? ?????????? ??? ???...

Περισσότερα...

6 οικολογικά διλήμματα και οι απαντήσεις σε αυτά!

6 ?????????? ????????? ???????? ??????????, ???????? ?????????? ??? ???????? ??????? ??? ???? ???? ??? ?? ??????????...

Περισσότερα...

50% των τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια

50% των τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια! Οι ειδικοί...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση