ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 6 οικολογικά διλήμματα και οι απαντήσεις σε αυτά!
6 οικολογικά διλήμματα και οι απαντήσεις σε αυτά! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 09:57

6 ?????????? ????????? ???????? ??????????, ???????? ?????????? ??? ???????? ??????? ??? ???? ???? ??? ?? ?????????? ???? ??? ????? ?? ?????? ?? ????? ??? ????:

1. Αεροπλάνο vs τρένο;

Να ένα συνηθισμένο δίλημμα: με αεροπλάνο ή με τρένο; Μα με τρένο, φυσικά! Το αεροπλάνο εκπέμπει, για αποστάσεις μέχρι 500 - 650 χιλιόμετρα, από δύο μέχρι και έξι φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με το τρένο! Μάλιστα, οι περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γίνονται κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Βασισμένες σε αυτές τις μελέτες, οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη ζητούν αποτροπή των πτήσεων για αποστάσεις κάτω των 650 - 1.000 χλμ. με παράλληλη ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Αυτό θα σήμαινε ότι στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι εσωτερικές διαδρομές θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο!

2. Βιολογικά προϊόντα από μακριά vs συμβατικά από δίπλα;

Η απάντηση σε αυτό είναι «τίποτα από τα δύο». Καλό είναι να αναζητούμε βιολογικά προϊόντα στην εποχή τους, από περιοχές γύρω από αυτή που μένουμε. Είναι σημαντικό να μάθουμε να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικά, που παράγονται κοντά στον τόπο κατανάλωσης και, αν είναι δυνατόν, από τοπικές ποικιλίες. Δε μπορεί να υπάρξει βιολογική γεωργία αποκομμένη από  την ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.

Η παραγωγή προϊόντων με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας εκλύει 60% λιγότερο CO2 από ό,τι η συμβατική, λόγω της διαφοράς των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Στη βιολογική καλλιέργεια απαιτούνται λιγότερα καύσιμα, μιας και πολλές εργασίες γίνονται με τα χέρια. Επίσης, δε χρησιμοποιούνται αζωτούχα λιπάσματα στην παρασκευή των οποίων οφείλεται το 30% των εκπομπών CO2 από τη γεωργία.

3. Ανακύκλωση vs επαναχρησιμοποίηση;

Η επαναχρησιμοποίηση ή η χρήση ενός αντικειμένου για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι η ορθή περιβαλλοντικώς συμπεριφορά, αφού σημαίνει εξοικονόμηση πρώτων υλών, μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και τη μεταφορά του προϊόντος και, βέβαια, λιγότερα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, εξοικονομούμε χρήματα.

4. Υβριδικό vs συμβατικό;

Αν δε μας απασχολεί καθόλου το κόστος, το υβριδικό αυτοκίνητο είναι, για την Ελλάδα,  η απόλυτη οικολογική επιλογή. Ωστόσο, επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που βασίζεται στο χρήμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι λογική θεωρείται η αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι γενικά λάθος να πιστεύει ο μέσος οδηγός ότι θα βγει οικονομικά κερδισμένος από την αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν τα πολυτελή υβριδικά (με τιμή άνω των 70.000 ευρώ). Εκεί υπάρχει ένα σαφές οικονομικό όφελος, και μάλιστα κατά την αγορά του αυτοκινήτου. Ο λόγο είναι η απαλλαγή από το ειδικό τέλος ταξινόμησης (που στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ), λόγος που καθιστά τα συγκεκριμένα υβριδικά αυτοκίνητα αισθητά φθηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά!

5. Πλύσιμο πιάτων στο χέρι vs στο πλυντήριο;

Tο πλύσιμο στο χέρι θεωρείται ότι απαιτεί πολύ νερό, κάτι που όμως δεν είναι κανόνας. Αν τελικά αγοράσουμε πλυντήριο πιάτων, επιλέγουμε συσκευές με πιστοποιητικό κατανάλωσης ενέργειας και νερού, οι οποίες καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες. Προτού βάλετε το καλώδιο στην πρίζα, βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο είναι γεμάτο και το έχετε ρυθμίσει σε κάποιο πρόγραμμα οικονομικό/οικολογικό.

6.  Σακούλα πλαστική βιοδιασπώμενη, προερχόμενη απόφυσικές ύλες, χάρτινη ή πολλαπλών χρήσεων;

Η πλαστική σακούλα συστηματικά πρέπει να αποφεύγεται. Εφόσον όμως δεν την αποφύγουμε. πρέπει να την πετάμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.

Μια καλή λύση είναι να τοποθετούμε τα οργανικά απόβλητα (π.χ. από κουζίνα) στις βιοδιασπώμενες, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει κομποστοποίηση», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Greenpeace. «Ετσι θα διαλυθούν συν τω χρόνω και τα δύο».

Γενικά, ιδανική επιλογή είναι οι σακούλες πολλαπλών επιλογών, είτε πάνινες (και δικτάκι) είτε πλαστικές. Τις έχουμε πάντοτε μαζί μας, στο χαρτοφύλακα της δουλειάς, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, στο καλαθάκι του ποδηλάτου μας, και με αυτές ψωνίζουμε.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10 φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής

10 φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με...

Περισσότερα...

35 εκατ. ευρώ σε οικολογικά έργα στην Κρήτη!

35 εκατ. ευρώ σε οικολογικά έργα στην Κρήτη! Συμφωνία...

Περισσότερα...

230 εκατ. ετών έντομα βρέθηκαν

230 εκατ. ετών έντομα βρέθηκαν! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της...

Περισσότερα...

6 μυστικά καλής συμπεριφοράς του κατοικίδιου σας

6 μυστικά καλής συμπεριφοράς του κατοικίδιου σας! Συμβουλές για...

Περισσότερα...

5,6 εκατ. δέντρα σκότωσε η ξηρασία στο Τέξας

5,6 εκατ. δέντρα σκότωσε η ξηρασία στο Τέξας! Πάνω από 5,6...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση