ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Διάστημα 10 βασικές πληροφορίες για την Σελήνη
10 βασικές πληροφορίες για την Σελήνη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Doritaki   
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 18:27

10 βασικές πληροφορίες για την Σελήνη! Η σελήνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «σύντροφος» της Γης καθώς αποτελεί το δορυφόρο του πλανήτη μας.

Για περισσότερο από 4 δισ. χρόνια, περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Για χρόνια αποτελούσε αντικείμενο μελετών από επιστήμονες και μόλις τη δεκαετία του ’60, ο άνθρωπος μπόρεσε να στείλει αποστολές για εξερεύνηση αλλά και να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με τον Νιλ Αρμστρονγκ. Αν και πλέον η ανθρωπότητα μπορεί να ισχυριστεί πως έχει αποκτήσει αρκετές γνώσεις για το δορυφόρο της Γης, συχνά νέα ευρήματα και δεδομένα έρχονται στο φως.

Η λίστα που ακολουθεί, περιλαμβάνει διάφορες -λιγότερο ή περισσότερο γνωστές- πληροφορίες για τη σελήνη.

1. Το σχήμα του φεγγαριού δεν είναι στρογγυλό αλλά ωοειδές.

2. Η σελήνη έχει ηλικία 4.5 δισ. ετών ελαφρώς «νεαρότερη» από τη Γη που μετράει περίπου 4.54 δισ. έτη ζωής.

3. Σύμφωνα με μια αρκετά διαδεδομένη άποψη, η δημιουργία της σελήνης ήταν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ενός άλλου ουράνιου σώματος με τη Γη. Οι νεώτερες έρευνες προτείνουν ότι το μέγεθος του σώματος που συγκρούστηκε με τη Γη πρέπει να είχε το μέγεθος του Άρη! Τότε, ένα τμήμα της Γης εξαερώθηκε και μαζί με κομμάτια του ουράνιου σώματος που εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη απόσταση πάνω από τον πλανήτη οδήγησαν στη γέννηση της σελήνης.

4. Κάθε χρόνο, η σελήνη απομακρύνεται κατά 3,8 εκατοστά από τη Γη. Υπολογίζεται πως όταν γεννήθηκε φαινόταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα.

5. Για να διανύσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη, χρειάζεται 27,32 μέρες.

6. Η σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα και έτσι δεν υπάρχουν άνεμοι, βροχές και παρόμοια φαινόμενα. Εξαιτίας αυτού, η πατημασιά του Νιλ Αρμστρονγκ από όταν πάτησε το πόδι του στη σελήνη θα παραμείνει στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης για εκατομμύρια χρόνια.

7. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της σελήνης κυμαίνεται από 148 βαθμούς κελσίου την «ημέρα» που διαρκεί για 2 εβδομάδες, μέχρι και -167 βαθμούς τη «νύχτα» που επίσης διαρκεί δύο εβδομάδες.

8. Η σελήνη ευθύνεται για τις γήινες παλίρροιες εξαιτίας της βαρύτητας που ασκεί στον πλανήτη μας.

9. Έκλειψη της σελήνης μπορεί να γίνει μόνο όταν το φεγγάρι είναι πλήρες, έχουμε δηλαδή πανσέληνο. Αντίθετα έκλειψη ηλίου μπορούμε να έχουμε μόνο κατά τη φάση «νέας σελήνης» όταν δηλαδή «γεμίζει».

10. Η σελήνη δεν έχει βουνά. Στην επιφάνεια της υπάρχουν βαθουλώματα και κοιλότητες που δημιουργήθηκαν από τις συγκρούσεις ουράνιων σωμάτων πάνω της.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

500 εκ. ευρώ πρόστιμο για οικολογική καταστροφή

500 ??. ???? ???????? ??? ?????????? ??????????! ?? ????? ??? ????????? ???????? ???????? ????? 500 ???????????? ????...

Περισσότερα...

5.000 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας, ένας νέος κόσμος!

5.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύφθηκε ένας νέος...

Περισσότερα...

100 κιλά βάρος μπορεί να φτάσει μία θαλάσσια χελώνα!

100 κιλά μπορεί να φτάσει μία caretta-caretta.   Tο μέγεθος από το...

Περισσότερα...

2,3 μέτρα άνοδος της στάθμης για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης

2,3 μέτρα άνοδος της στάθμης για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης! Νέα...

Περισσότερα...

9,1 δισ. Ευρώ σε ενεργειακές υποδομές

9,1 δισ. Ευρώ σε ενεργειακές υποδομές! Η Ευρωπαϊκή Ένωση...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση