ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Marketing - Management 8 συμβουλές για ασφαλή αγορά σπιτιού
8 συμβουλές για ασφαλή αγορά σπιτιού Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 08:40

8 συμβουλές για ασφαλή αγορά σπιτιού τώρα που το ''πόθεν έσχες'' για την πρώτη κατοικία φαίνεται να απομακρύνεται. 8 σημεία δοσμένα από άτομα της αγοράς ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές, προτού προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο κάθε αγοραστής οφείλει να γνωρίζει βασικές πληροφορίες για την επιχείρηση ή τον πωλητή, προτού προχωρήσει σε συναλλαγές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συλλέξει αρκετές πληροφορίες, που αφορούν στη φερεγγυότητα της εταιρείας, στο εμπορικό και οικονομικό ιστορικό της, αλλά και στο όνομα που αυτή έχει στο παζάρι.
Αυτές τις πληροφορίες μπορεί να τις βρει κάποιος από διάφορες πηγές, όπως είναι οι επίσημες ιστοσελίδες και τα blogs στο διαδίκτυο της ίδιας της εταιρείας αλλά και από πελάτες της επιχείρησης.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο αγοραστής θα πρέπει να επιλέξει την εκάστοτε περιοχή με κριτήρια που θα καθορίσει ο ίδιος. Πολλές φορές, όμως, όταν κάποιος αγοράζει σε μια άγνωστη γι' αυτόν περιοχή, μπορεί να αγνοεί σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι, ίσως, λειτουργήσουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής του.
αλλά και για όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, που μπορεί να υπάρχουν.

ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο αγοραστής θα πρέπει να ζητήσει συμβουλές από εμπειρογνώμονες, όπως ένα έμπειρο αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό, ώστε να εξασφαλίσει επαγγελματική άποψη.
Επίσης, στους τεχνικούς όρους που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε συμφωνίες αγοραπωλησίας, θα πρέπει ο αγοραστής να προνοήσει τις ανάλογες εγγυήσεις για οικοδομική ποιότητα, αλλά και εγγυήσεις που να καλύπτουν το συμπεριλαμβανόμενο εξοπλισμό, όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κλιματιστικά, το μηχανοστάσιο πισίνας ή το πιεστικό σύστημα.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Κατά τη διαδικασία της αγοράς θα πρέπει να ζητήσετε όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά του ακινήτου από την επιχείρηση ή τον πωλητή. Τα κυριότερα πιστοποιητικά, που πρέπει να μελετήσετε, είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας του τεμαχίου, στο οποίο ανεγείρεται η κατοικία ή το διαμέρισμα, η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής. Εκτός από αυτά, θα πρέπει να ενημερωθείτε λεπτομερώς κατά πόσο το τεμάχιο είναι υποθηκευμένο και για ποιο ποσό, ώστε να σιγουρευτείτε ότι μελλοντικά δεν θα υπάρχουν βάρη στην περιουσία σας.

ΑΠΑΛΛΑΧΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Στην περίπτωση κατά την οποία το τεμάχιο είναι υποθηκευμένο έναντι χρηματοδότησης για ανέγερση, θα πρέπει να υποχρεώσετε την επιχείρηση να σας εξασφαλίσει την ανάλογη απαλλαγή ως εξής:
• Σε περίπτωση που θα προχωρήσετε στην αγορά μέσω οικιστικού δανείου από τράπεζα, τότε μπορείτε να ζητήσετε την απαλλαγή, γνωστή ως waiver, η οποία θα απαλλάσσει το τεμάχιό σας από οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση προκύψει στο μέλλον.
• Αν θα προχωρήσετε στην αγορά με μετρητά, τότε μπορείτε να ζητήσετε bank guarantee για το ποσό της ή και μεταβίβαση μεριδίου γης, που να είναι ανάλογο με το εμβαδό που καταλαμβάνει η κατοικία ή το διαμέρισμα.
Τα πιο πάνω μπορούν να σας δώσουν αρκετή νομική δύναμη όσον αφορά στην κυριότητα της ιδιοκτησίας σας, σε περίπτωση που προκύψουν οικονομικά προβλήματα με τον επιχειρηματία - πωλητή.

ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ
Εάν η αγορά σας προβλέπει σταδιακές πληρωμές, τότε θα πρέπει να ζητάτε επίσημο πιστοποιητικό αποπεράτωσης εργασιών από την επιχείρηση ή τον πωλητή, προτού προβαίνετε στις ανάλογες πληρωμές. Χωρίς πιστοποιητικό πολιτικού μηχανικού δεν συνιστάται να προβαίνει ο αγοραστής σε πληρωμές.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Σε περίπτωση που η επιχείρηση ή ο πωλητής καθυστερούν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, ο αγοραστής θα πρέπει να ζητήσει γραπτή και λεπτομερή ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και για το πλάνο των ενεργειών, στις οποίες προτίθεται να προβεί ο πωλητής, μέχρι την εξασφάλιση.

ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
Εκτός από την ποιότητα, η οποία θα πρέπει να επιθεωρηθεί ενδελεχώς, ο αγοραστής θα πρέπει κατά την παράδοση να επιδιώξει μια απλή γραπτή συμφωνία, με την οποία ο πωλητής να του διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις ανάλογες εγγυήσεις, με αρχική ημερομηνία αυτή την οποία παραδίδεται το κλειδί.
Επίσης, στη συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι ο πωλητής δεν θα έχει οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις οικονομικής ή άλλης φύσεως από τον αγοραστή, καθώς στο μέλλον ίσως προκύψουν φορολογίες ή άλλα έξοδα, τα οποία ο αγοραστής να κληθεί να καταβάλει.

Πηγή: http://sigmalive.com/...

 

Δείτε ακόμα...

537,5 εκατ. κέρδη στον ΟΠΑΠ το 2011

537,5 εκατ. κέρδη στον ΟΠΑΠ το 2011!Μικρή μείωση κατά 6,7% παρουσίασαν...

Περισσότερα...

700.000 εργαζόμενοι του δημοσίου στην απογραφή

700.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αναμένεται να λάβουν μέρος...

Περισσότερα...

3 εκατ. πιστωτικές κάρτες "πετάχτηκαν" σε 4 χρόνια

3 εκατ. πιστωτικές κάρτες  "πετάχτηκαν" σε 4 χρόνια Το 33% των καρτών...

Περισσότερα...

11 ύπο μελέτη μέτρα από την Κυβέρνηση για αύξηση εσόδων

11 νέα μέτρα έχει στα σχέδια να προωθήσει η Κυβέρνηση με απώτερο...

Περισσότερα...

5 φορές πιο πλούσιοι οι λευκοί από τους µαύρους!

5 φορές πιο πλούσιοι είναι οι λευκοί των Ηνωμένων Πολιτειών της...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση