ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Marketing - Management 5 παγίδες από το Υπουργείο κατά της φοροδιαφυγής!
5 παγίδες από το Υπουργείο κατά της φοροδιαφυγής! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010 09:57

5 «παγίδες» στήνει το υπουργείο Οικονομικών για να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια ώρα τοποθετεί και πληροφοριακό σύστημα στις εφορίες για να ελέγχει την πρόοδο διεκπεραίωσης των υποθέσεων που αναλαμβάνουν.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) εντείνει τις προσπάθειές της για να πιάσει φοροφυγάδες μέσω των διασταυρώσεων στοιχείων από κάθε δυνατή πηγή του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει:

1. Ελεύθερους επαγγελματίες. Η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων που δηλώνουν οι μηχανικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι δικηγόροι με τα στοιχεία που έχουν τα νοσοκομεία (για τους γιατρούς) και οι επαγγελματικοί σύλλογοι των μηχανικών και των δικηγόρων.

2. «Κλειστά» ακίνητα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις ακριβών ακινήτων (κυρίως σε νησιά) που στο Ε9 δηλώνονται ως «κλειστά», αλλά από τα στοιχεία της ΔΕΗ προκύπτει ότι πληρώνουν μεγάλα ποσά για ρεύμα.

3. Τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η ΓΓΠΣ αξιοποιεί τα στοιχεία του κτηματολογίου και του περιουσιολογίου και διασταυρώνει αν τα στοιχεία εισοδήματος που δήλωναν παλαιότερα οι μεγαλοϊδιοκτήτες ανταποκρίνονται στα ακίνητα που διέθεταν τότε. Οι έλεγχοι είναι αναδρομικοί και αφορούν ακόμα και τα έτη 2007 και πίσω.

4. Οφειλέτες του Δημοσίου με ακίνητη περιουσία. Τις επόμενες μέρες η ΓΓΠΣ θα στείλει επιστολές σε οφειλέτες του Δημοσίου με ακίνητα στα προάστια των Αθηνών να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Χθες, ανακοίνωσε ότι 90 οφειλέτες με σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 35,9 εκατ. ευρώ και οφειλή άνω των 200.000 ο καθένας, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο η ακίνητη περιουσία του καθενός ανέρχεται σε 1,96 εκατ. ευρώ. Οι 90 αυτοί οφειλέτες έχουν προθεσμία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Αλλιώς θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, όπως έχει ήδη συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε ακίνητα της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

5. Φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι πρόκειται για μία χρονοβόρο διαδικασία, ωστόσο ξεκινούν ελέγχους για να εντοπίσουν φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό που τις «κρύβουν» στο εσωτερικό. Η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με άλλες χώρες να της παρέχουν στοιχεία στα οποία θα αναγράφονται οι τόκοι που λαμβάνουν Ελληνες φορολογούμενοι που έχουν βγάλει τα χρήματά τους από τη χώρα. Αν οι τόκοι αυτοί δεν ανταποκρίνονται στα ποσά που έχουν δηλώσει στην εφορία ότι έχουν στο εξωτερικό, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο. Οσοι θέλουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, μπορούν έως τον Οκτώβριο να το πράξουν χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο πόθεν έσχες.

Η ΓΓΠΣ εντόπισε υποθέσεις και από τις δηλώσεις που κατατέθηκαν φέτος και αφορούσαν τα εισοδήματα του 2009. Σε μία από τις περιπτώσεις που έχει εντοπίσει η Γενική Γραμματεία, ο επιχειρηματίας έλαβε από την εταιρεία στην οποία συμμετείχε επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ενέγραψε το ποσό των 10.779,82 ευρώ. «Ξεχασε», δηλαδή, ένα μηδενικό!

 

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

768.009 οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα

768.009 είναι τελικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό...

Περισσότερα...

3% αύξηση τα κέρδη της Coca-Cola 3Ε λόγω μείωσης του κόστους!

3% αύξηση στα κέρδη της Coca-Cola 3Ε παρατηρήθηκε το 2009 εξαιτίας της...

Περισσότερα...

50.000 εργαζόμενοι εκτός Δημοσίου!

50.000 εργαζόμενοι εκτός Δημοσίου! Με στόχο τη μείωση των δημοσίων...

Περισσότερα...

2η η Ελλάδα των 500.000 αδήλωτων εργαζομένων

Οι κατ' οίκον διανομές και η εργασία σε νυχτερινά κέντρα και καφέ...

Περισσότερα...

10% άνοδος του ελληνικού τουρισμού λόγω Αιγύπτου!

10% άνοδος του τουρισμού λόγω Αιγύπτου! Διψήφια ποσοστά ανόδου...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση