ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 2 σουβλατζίδικα τη μέρα άνοιγαν το 2011
2 σουβλατζίδικα τη μέρα άνοιγαν το 2011 Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nansy   
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 11:55

2 σουβλατζίδικα τη μέρα άνοιγαν το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Τουρίστες και ντόπιοι συγχρωτίζονται για δεκαετίες πάνω από κεμπάπ, γύρους και καλαμάκια. Τα τελευταία χρόνια όμως η ελληνική εκδοχή του φαστ φουντ έχει γίνει μεγάλη «μόδα» σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χιλιάδες παραδοσιακά συνοικιακά σουβλατζίδικα που... κρατάνε ακόμη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εστιατόρια, αλλά και τα «μοντέρνα» μαγαζιά του κλάδου που ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, ακόμη και σε ακριβές συνοικίες των βορείων ή νοτίων προαστίων της Αθήνας. Το σουβλάκι είναι φτηνό και ξανά «μοδάτο», αφού ο παραδοσιακός γύρος και το καλαμάκι εμπλουτίζονται με πίτες ολικής άλεσης και ευφάνταστες σάλτσες γιαουρτιού. Στη συνταγή προστέθηκαν οι σφιχτές τσέπες λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ο κλάδος να κυριαρχήσει στην αγορά της εστίασης και οι ουρές να μεγαλώνουν για ένα τυλιχτό.

Είναι ενδεικτικό πως το 2011 άνοιγαν πάνω από δύο σουβλατζίδικα τη μέρα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, εκείνη τη χρονιά συστάθηκαν 776 επιχειρήσεις του είδους. Την ίδια χρονιά όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια που άνοιξαν (εστιατόρια σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ψησταριές, με μουσική ή χωρίς, κέντρα διασκέδασης, οινομαγειρεία κ.ά.) ήταν 734. Τα δύο τελευταία χρόνια το κύμα μετριάστηκε, με 198 νέα ψητοπωλεία να εγγράφονται το 2012 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και άλλα 105 φέτος. Φυσικά δεν επιβιώνουν όλοι.

Οπως παρατηρούν οι «γερόλυκοι» του κλάδου, πολλοί είναι αλεξιπτωτιστές που αναζητούν εύκολο και σίγουρο κέρδος στο σουβλάκι. Η κρίση, από την άλλη, αυξάνει τις απαιτήσεις, με αποτέλεσμα διάφοροι νέοι παίκτες που έρχονται με φρέσκες ιδέες και καλύτερο αμπαλάζ να κλέβουν πελατεία από το παραδοσιακό συνοικιακό ψητοπωλείο. Οπως αναφέρουν εύστοχα επαγγελματίες του κλάδου ο κόσμος έχει στραφεί στο καλό σουβλάκι και όχι γενικά στο σουβλάκι... Ετσι τη χρονιά της έκρηξης ακολούθησε μια χρονιά λουκέτων, αφού το 2012 έκλεισαν 760 σουβλατζίδικα - ψητοπωλεία.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα λειτουργούν στη χώρα 17.641 επιχειρήσεις του είδους, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ (όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια μαζί -όσα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο- είναι 168.790). Οπως αναφέρουν και παράγοντες της αγοράς τα σουβλατζίδικα άντεξαν καλύτερα την κρίση, διότι διατήρησαν χαμηλά τις τιμές, απορροφώντας συχνά τον ΦΠΑ λόγω μειωμένου λειτουργικού κόστους. 

Η τελευταία, πάντως, κλαδική μελέτη της ICAP για το fast food κατέληξε πως οι μεγάλες αλυσίδες της κατηγορίας με πολλά μαγαζιά franchise παρουσίασαν διακυμάνσεις την περίοδο 2002-2010, με τη γενική τάση του τζίρου να είναι φθίνουσα, «δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δέχεται άμεσο ανταγωνισμό από τα (χιλιάδες) συνοικιακά παραδοσιακά σουβλατζίδικα και ψητοπωλεία». 2011 776 συστάσεις ψητοπωλείων, 414 διαγραφές 2012 198 συστάσεις ψητοπωλείων, 760 διαγραφές 2013 105 συστάσεις ψητοπωλείων, 360 διαγραφές.

Πηγή: www.ethnos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

7.9 δις ευρώ τζίρος, φορολογητέο 45 εκατομμύρια!

7.9 δις ευρώ τζίρος, φορολογητέο 45 εκατομμύρια! Φορολογείται με 45...

Περισσότερα...

5 κρίσιμα σημεία σε σχέση με την «επιλεκτική χρεωκοπία»

Κι αν επιβληθεί «επιλεκτική χρεωκοπία», τότε ποιες θα είναι οι...

Περισσότερα...

100ή θέση για την Ελλάδα στην λίστα ανταγωνιστικότητας

100ή θέση για την Ελλάδα στην λίστα ανταγωνιστικότητας! Οι...

Περισσότερα...

500.000 άνθρωποι θα αλλάξουν αντικείμενο εργασίας

500.000 άνθρωποι θα αλλάξουν αντικείμενο εργασίας! Πάνω από 500.000...

Περισσότερα...

4.000 Πυροσβέστες ζητά το Πυροσβεστικό Σώμα

4.000 Πυροσβέστες ζητά το Πυροσβεστικό Σώμα. Την προκήρυξη...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση