ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 18ο μέλος της ευρωζώνης η Λετονία
18ο μέλος της ευρωζώνης η Λετονία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 06:10

18ο κράτος-μέλος της ευρωζώνης θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Λετονία.

Η χώρα της Βαλτικής πρόκειται να εγκαταλείψει το λατς, το εθνικό της νόμισμα.

Η κυβέρνηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις κατόρθωσε να επιτύχει την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη έπειτα από μια σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας που περιλάμβαναν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και δραστικό περιορισμό του δημοσίου τομέα.

Η Λετονία που επλήγη βαρύτατα από την Κρίση το 2008 ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε που ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. Σήμερα η οικονομία της είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη με ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, ενώ το έλλειμμά της ανέρχεται στο 1,2% και το δημόσιο χρέος της στο 41%. Με την υιοθέτηση του ευρώ η Ρίγα ελπίζει στην τόνωση της οικονομίας της και την αύξηση των επενδύσεων καθώς και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Ήδη ο οίκος Fitch ανακοίνωσε πως σκέφτεται να αναβαθμίσει την οικονομία της χώρας από το BBB-.

Οι κάτοικοι της Λετονίας παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται σκεπτικό απέναντι στην υιοθέτηση του ευρώ, ενώ άλλο ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε σαφώς την αντίθεσή του στο κοινό νόμισμα. Η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο εκτιμούν πως η είσοδος της Λετονίας στο ευρώ θα έχει πρακτικά και συμβολικά αποτελέσματα καθώς θα μειωθεί η ανησυχία για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και η χώρα θα παρουσιαστεί ως το επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων έπειτα από την Κρίση του 2008 που ξεκίνησε από τον υπερβολικό δανεισμό και τη «φούσκα» του κατασκευαστικού τομέα.

Την ίδια στιγμή η ανεργία στη Λετονία ξεπερνά το 14%, το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι απαρχαιωμένο και ένας μεγάλος αριθμός μορφωμένων νέων Λετονών έχει εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα ο τραπεζικός της τομέας, με το ήμισυ περίπου των καταθέσεων να ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τρίτων χωρών προκαλεί ανησυχία, έπειτα και από τα γεγονότα στην Κύπρο.

Πηγή: www.toxrima.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

566 δισ. δολάρια χρειάζονται οι 29 μεγαλύτερες τράπεζες

566 δισ. δολάρια χρειάζονται οι 29 μεγαλύτερες τράπεζες! Ο οίκος...

Περισσότερα...

35% των εργαζόμενων ανταλλάσσουν πληροφορίες!

35% ??? ??????????? ???????????? ???????????! ??? ????? ??? ??????????? ?? ??????? ???? ?????? (35%) ????????????...

Περισσότερα...

11 ύπο μελέτη μέτρα από την Κυβέρνηση για αύξηση εσόδων

11 νέα μέτρα έχει στα σχέδια να προωθήσει η Κυβέρνηση με απώτερο...

Περισσότερα...

5 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον δείκτη ανταγωνιστικότητας

5 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον δείκτη ανταγωνιστικότητας! Σε...

Περισσότερα...

38,6% αυξήθηκαν οι εξαγωγές Αυγούστου

38,6% αυξήθηκαν οι εξαγωγές Αυγούστου! Αύξηση 38,6%, σε σύγκριση με...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση