ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 20 εκατ. δωροδοκίες κάθε χρόνο στην Ευρώπη
20 εκατ. δωροδοκίες κάθε χρόνο στην Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 09:43

20 εκατ. δωροδοκίες κάθε χρόνο στην Ευρώπη! Περίπου 120 δισ. ευρώ στοιχίζει, σε ετήσια βάση, η διαφθορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε για την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και το Ξέπλυμα Χρήματος και παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα ο Ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δωροδοκίες λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετησίως, ενώ την πρώτη θέση στην κατάταξη των υποθέσεων διαφθοράς καταλαμβάνει ο κλάδος υγείας και ακολουθούν οι εφορίες, η αστυνομία, οι πολεοδομίες κλπ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, το πρόβλημα έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και ενώ η Ελλάδα είναι από τις πλέον προβληματικές χώρες, δεν είναι ούτε η μόνη που μαστίζεται από το φαινόμενο ούτε η χειρότερη μεταξύ των κρατών μελών.

Για την επίλυση του προβλήματος «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό FBI που θα προστατεύει αποτελεσματικότερα τον μέσο ευρωπαίο πολίτη από τα οργανωμένα κυκλώματα πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς και να οικοδομήσουμε έτσι σταδιακά μια Ένωση κατά της διαφθοράς, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά η οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική Ένωση» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι παγιδευμένη επί χρόνια σε μια εκτεταμένη κοινωνική ανοχή στη διαφθορά και ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ένα στρατηγικό πρόγραμμα μείωσης της πολυνομίας καθώς και η ταχύτατη και πλήρης καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής στο δημόσιο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι «η διαφθορά στην Ελλάδα στοιχίζει 20 δισ. ευρώ το χρόνο», ενώ η γραφειοκρατία αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ (περίπου 14 δις). «Εάν μπορούσαμε να εξαλείψουμε αυτά τα δύο, που κοστίζουν 30-35 δισ. ευρώ δεν θα είχαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής. Ο Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Διομήδης Σπινέλλης τόνισε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα «παλεύουμε με ανεμόμυλους, αφήνοντας ανενόχλητη τη διαφθορά» τη στιγμή που πιέζονται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Παρουσίασε επίσης τον ιστότοπο «Τελεία και Παύλα» (www.teleiakaipavla.gr), στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καταγράφουν ανωνύμως περιστατικά διαφθοράς από την καθημερινή τους επαφή με τη δημόσια διοίκηση.

 

 

Δείτε ακόμα...

6,5 δισ. δολ. σε ναυπηγήσεις από Έλληνες Εφοπλιστές

6,5 δισ. δολ. σε ναυπηγήσεις από Έλληνες Εφοπλιστές! Ξεπέρασαν τα 6,5...

Περισσότερα...

5 συμβουλές για επιχειρήσεις από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον

5 συμβουλές για επιχειρήσεις από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον! Είναι...

Περισσότερα...

9 περιορισμοί καταργούνται στα ''ανοιχτα'' πλέον επαγγέλματα

Ένα ακόμα βήμα στο άνοιγμα των αποκαλούμενων «κλειστών...

Περισσότερα...

95 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα!

95 δισ. ευρώ ή 40% του ΑΕΠ φθάνει η παραοικονομία στην Ελλάδα.  ...

Περισσότερα...

2,3 δισ. δολ. επενδύσεις από τους Ελληνες εφοπλιστές

2,3 δισ. δολ. επενδύσεις από τους Ελληνες εφοπλιστές! Κεφάλαια...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση