ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 2ο νόμισμα στον κόσμο το ευρώ
2ο νόμισμα στον κόσμο το ευρώ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 08:42

2ο νόμισμα στον κόσμο το ευρώ! Το ευρώ διατήρησε το 2011 τη θέση του ως το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο παρά την κρίση χρέους που μαστίζει ορισμένες χώρες που κάνουν χρήση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

"Ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε σχετικά ανθεκτικός το 2011", τονίζει ο Μάριο Ντράγκι, στην εισαγωγή αυτής της ετήσιας έκθεσης σχετικά με "το διεθνή ρόλο του ευρώ".

Όπως αναφέρεται αναλυτικα στην έκθεση, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε ελαφρά στο τέλος του 2011, με μερίδιο 25% έναντι 25,4% στο τέλος του 2010 σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, με 5,64 τρισεκατομμύρια δολάρια (5,640 δισ.).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, υπήρξε μια "μικρή μείωση" σε χαρτονομίσματα ευρώ που κατέχονται από επενδυτές εκτός της ζώνης του ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, μετά από ένα σταθερό πρώτο εξάμηνο. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην επιδείνωση της κρίσης του χρέους που παρατηρήθηκε στη ζώνη του ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, η οποία έχει εξελιχθεί σε τραπεζική κρίση.

Ωστόσο, "συνολικά, η κρίση χρέους των κρατών δεν έχει καταφέρει πλήγμα στο κύρος του ευρώ", αναφέρεται στην έκθεση.

Το ευρώ, πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσώπευε το 62,1% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε συνάλλαγμα πέρυσι (έναντι 62,2% στο τέλος του 2010).

Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι "ήδη στα πρόθυρα του να γίνει τριπολικό", αναφερόμενος στο κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, το οποίο παίζει "σταδιακά πιο σημαντικό διεθνή ρόλο".

 

Στην μελέτη της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές για τα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από τα κράτη της ζώνης του ευρώ από το 2008.

 

Ενώ η ζήτηση για αυτούς τους τίτλους πήγε αρκετά καλά και μετά την πτώχευση της Lehman Brothers και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε, έχει μειωθεί κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2011, και κυρίως εκείνη για τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Πηγή: http://www.enikos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

3% αύξηση τα κέρδη της Coca-Cola 3Ε λόγω μείωσης του κόστους!

3% αύξηση στα κέρδη της Coca-Cola 3Ε παρατηρήθηκε το 2009 εξαιτίας της...

Περισσότερα...

1.012 μονάδες το νέο ρεκόρ στο 'ελληνικά' spreads

1.012 ??????? ????? ?????? ?? spread ??? ????????? 10????? ????????, ????????????? ??? ???????? ?????.   Το...

Περισσότερα...

6 ιστοσελίδες ανεύρεσης εργασίας

6 Ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας, πολύ χρήσιμες στους καιρούς...

Περισσότερα...

4 κυρώσεις σε περίπτωση μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας!

4 κυρώσεις σε περίπτωση μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας! Με το νέο...

Περισσότερα...

7 παράγοντες που θα αλλάξουν τον κόσμο

7 παράγοντες που θα αλλάξουν τον κόσμο! Επτά παράγοντες...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση