ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 500 δισ. δολ. τα δάνεια στην παγκόσμια ναυτιλία
500 δισ. δολ. τα δάνεια στην παγκόσμια ναυτιλία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 09:53

500 δισ. δολ. τα δάνεια στην παγκόσμια ναυτιλία !Στα 500 δισ. δολάρια υπολογίζονται σήμερα τα δάνεια των τραπεζών διεθνώς προς την παγκόσμια ναυτιλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Bank Research -με έδρα την Ελλάδα- το 92% των δανείων βρίσκεται τα χέρια 40 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα χαρτοφυλάκια των οποίων περιλαμβάνονται δανειακές συμβάσεις ύψους 461 δισ. δολαρίων.

Σε σχέση με το 2010 παρατηρείται μικρή αύξηση, η οποία πάντως αποδίδεται από το διευθύνοντα σύμβουλο της Petrofin Τεντ Πετρόπουλο, στο γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή των τραπεζών της Κίνας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει στις ναυτιλιακές εταιρείες ποσό της τάξεως των 10,8 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τη ναυτιλία δεν παρουσίασαν μέσα στο 2011 καμία ουσιαστική μεταβολή.

Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, οι τράπεζες σε γενικές γραμμές προτίμησαν να μειώσουν την έκθεσή τους στη ναυτιλία. Εκτιμάται ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να δεσπόζουν στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ συντηρητικές στην έκδοση νέων δανείων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα προβλήματα όσο αφορά τη ρευστότητά τους.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το 81,7% των δανείων προς την παγκόσμια ναυτιλία. Σύμφωνα με την Petrofin το ποσοστό τους μειώθηκε ελάχιστα από το 83,1% που ήταν το Νοέμβριο του 2010. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες της Ασίας αύξησαν επίσης ελάχιστα το μερίδιό τους στην αγορά και έτσι ενώ το Νοέμβριο του 2010 διαχειρίζονταν το 14,8% της παγκόσμιας ναυτιλιακής χρηματοδότησης, σήμερα έχουν στα χέρια τους το 16,8%.

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ναυτιλίας παραμένει η HSH Nordbank, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 42 δισ. δολαρίων. Οι επόμενες έξι μεγαλύτερες τράπεζες στη ναυτιλία, διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια ύψους 176 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν το 35% της έκθεσης στη ναυτιλία των 40 σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Το 2010 αυτό το ποσοστό ήταν της τάξεως του 40% και η μείωση αυτή αποτυπώνει την επιβράδυνση που σημειώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της Petrofin θεωρεί ότι η χρηματοδότηση από τις ευρωπαικές τράπεζες δεν θα ανακάμψει πριν από το 2014.

Η Petrofin υπολογίζει ότι μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η ναυτιλία θα χρειαστεί για την τριετία 2012 - 2015 επιπλέον 126,3 - 138,9 δισ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε κατασκευές πλοίων, αγορές πλοίων και να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες (αναχρηματοδοτήσεις κ.ά. )

Πηγή: http://www.imerisia.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

18.000 τουρίστες κρουαζιερό- πλοιων στη Σαλονίκη!

18.000 τουρίστες κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη! Περισσότεροι...

Περισσότερα...

60 δισ. οι ανείσπραχτοι φόροι στην Ελλάδα!

60 ???. ?? ???????????? ????? ???? ??????!??? ??????? ???? ??? 60 ???. ???? ?????????? ?? ????? ??? ??? ?????...

Περισσότερα...

2,2 εκατ. Έλληνες ζουν με 540€/μήνα

2,2 εκατ. Έλληνες ζουν με λιγότερα από 6.480€/χρόνο. Σύμφωνα με...

Περισσότερα...

25.000 δανειολήπτες ζητούν «κούρεμα» των δανείων τους

25.000 δανειολήπτες ζητούν «κούρεμα» των δανείων τους!   Με...

Περισσότερα...

1 τρισ. ευρώ σε εξαγωγές για την Γερμανία το 2011

1 ????. ???? ?? ???????? ??? ??? ???????? ?? 2011! ? ????? ????? ???? ???????? ??? ???????? ?? ??????? ???? ?????????...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση