ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 3 υποτιμήσεις, μία ανατίμηση και ένα ΔΝΤ για την Ελλάδα!
3 υποτιμήσεις, μία ανατίμηση και ένα ΔΝΤ για την Ελλάδα! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 09:39

3 υποτιμήσεις, μία ανατίμηση και ένα ΔΝΤ για την Ελλάδα! Παρά τις 3 υποτιμήσεις ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι στους περισσότερους τομείς η κατάσταση θα ήταν χειρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως η μοναδική Ανατίμηση έγινε με τα Greek Statistics και απο 353 κλειδωσαμε το ευρώ στο 340,75 δρχ και μπήκαμε στην ΟΝΕ!

Η πρώτη υποτίμηση

Τη δεκαετία 1950-1960 η Ελλάδα ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και ανήκε από πολλές πλευρές στα Βαλκάνια. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ήταν τεράστια και το 1953 γίνεται υποτίμηση της δραχμής και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης. Τη δεκαετία αυτή εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες μετανάστες στρέφονται προς τις δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ.

Η Αίτηση Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπεβλήθη στις 12 Ιουνίου 1975 και περίπου έναν χρόνο αργότερα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Η (τότε) ΕΟΚ δίσταζε να υποδεχθεί την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος λόγω των σχέσεών της με την Τουρκία, της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της υποβολής αιτήματος ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Υστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - ΕΟΚ, διότι πολλοί ήθελαν να γίνει ταυτόχρονα η ένταξη Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, άρα να καθυστερήσει η ένταξη της χώρας μας, υπεγράφη στις 28 Μαΐου 1979 η Πράξη Προσχώρησης. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1981. Τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων αντιστοιχούσε μόλις στο 42% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος των χωρών-μελών της ΕΟΚ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, με την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, το ποσοστό αυτό «μειώθηκε» κάτω από το 40%.

Η δεύτερη υποτίμηση

Το 1981-1985 η Ελλάδα διήλθε την πρώτη φάση ένταξής της. Οι διαφαινόμενες αρνητικές οικονομικές συνέπειες της ένταξης (υπήρχαν βεβαίως και θετικές) και η ανάγκη προσαρμογής που επιβλήθηκε στη δημόσια διοίκηση και στο κοινοτικό κεκτημένο ήταν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ζητούσε πότε ειδική σχέση και πότε ειδικό καθεστώς, στην πραγματικότητα όμως αναζητούσε την ταυτότητά της και τη θέση της μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τον Μάρτιο του 1982 υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μνημόνιο (Υπόμνημα) με το οποίο ζητήθηκαν εξαιρέσεις και ενισχύσεις υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1983, το Μνημόνιο έγινε αποδεκτό, αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αναβλήθηκε η εφαρμογή του ΦΠΑ, προωθήθηκαν ειδικά προγράμματα για την αύξηση αναλήψεων από την ΕΟΚ και θεσπίστηκε ειδικός κανονισμός για τον γεωργικό τομέα, αλλά το 1983 γίνεται υποτίμηση της δραχμής.

Η Ελλάδα δεν κατόρθωνε να ακολουθήσει τις άλλες χώρες-μέλη στους ρυθμούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Ετσι, τον Οκτώβριο του 1985 ανακοινώθηκε ένα διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης και ταυτόχρονα γίνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15%.

Το σημείο «εκκίνησης» της ελληνικής οικονομίας για την πλήρη ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σαφώς δυσμενέστερο σε σχέση με εκείνο των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα:

  • Το δημόσιο χρέος ήταν πάνω από το 110% του ΑΕΠ (64% στις άλλες χώρες).
  • Το έλλειμμα του δημοσίου τομέα ήταν 13,8% του ΑΕΠ (6% στις άλλες χώρες).
  • Ο πληθωρισμός ήταν 14,2% (4% στις άλλες χώρες-μέλη).
Μία ανατίμηση

Στις 15 Δεκεμβρίου 1999 η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και στις 15 Ιανουαρίου 2000 οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Νομισματικής Επιτροπής αποφασίζει την ανατίμηση της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής κατά 3,5%. Με την απόφαση αυτή η ισοτιμία από 353 δρχ. /ευρώ καθορίζεται στις 340,750 δρχ. Πρόκειται για την πρώτη ανατίμηση της δραχμής. Στις 31 Ιανουαρίου 2000 το Eco/Fin ενέκρινε το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης (το οποίο είχε υποβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου 1999) που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αξιόπιστο και ρεαλιστικό. Έτσι, την 1η Ιανουαρίου 2001 η Ελλάδα καθίσταται πλήρες μέλος της ευρωζώνης και από 1.1.2002 αρχίζει να χρησιμοποιείται το ευρώ. Βάσει των αποφάσεων αυτών η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει 27 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Ωστόσο και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί όλα τα προηγούμενα έτη, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: http://www.verianet.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

517,7 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το τρίμηνο

517,7 εκατ. ευρώ (50.326 τεμάχια) ήταν η αξία των ακάλυπτων επιταγών το...

Περισσότερα...

500.000 διαδηλωτές κατά του νέου συνταξιοδοτικού!

500.000 διαδηλωτές κατά του νέου συνταξιοδοτικού! Παρέλυσε η Γαλλία...

Περισσότερα...

900 εκατ. ευρώ στα κόμματα μέσα σε 10 χρόνια

900 εκατ. ευρώ στα κόμματα μέσα σε 10 χρόνια! Στα 655 εκατ. ευρώ οι...

Περισσότερα...

82 δισ. ευρώ «αναζητούν» παραλήπτη

82 δισ. ευρώ «αναζητούν» παραλήπτη! Αδιάθετα εν μέσω οικονομικής...

Περισσότερα...

6 εκ. ευρώ ελάχιστο Εγγυητικό Κεφάλαιο έχουν οι ασφαλιστικές επιχείρησείς στην Ελλάδα

6.000.000 ευρώ είναι το ελάχιστο Εγγυητικό Κεφάλαιο που υποχρεούται...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση