ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 4 λόγοι που θα επιφέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
4 λόγοι που θα επιφέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 09:37

4 λόγοι που θα επιφέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μάλιστα από τον προσεχή Σεπτέμβριο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Πέρα από τη συνένωση των τιμολογίων σε 8 από 32, γεγονός που θα επιφέρει ανατιμήσεις για αρκετές από τις ομάδες των καταναλωτών που πληρώνουν φθηνότερα όπως αγρότες, βιομηχανικά, παρουσιάζονται ακόμα 4 λόγοι οι οποίοι θα οδηγήσουν σε προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πιο αναλυτικά:

Ανακατατάξεις

Σχεδιάζονται ανακατάξεις στα οικιακά τιμολόγια, με σημαντικές αυξήσεις στις μεσαίες καταναλώσεις και μειώσεις μέσα από ειδικό τιμολόγιο, για τις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ΔΕΗ έχει προτείνει από ένα επίπεδο οικιακής κατανάλωσης και πάνω να υπάρχει έκπτωση, όμως είναι άγνωστο αν η ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δεχθούν την πρόταση, δεδομένου ότι πριμοδοτεί την ενεργειακή σπατάλη.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι ως το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει ένα μηχανισμό που να διασφαλίζει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο 2013 τις τιμές της χονδρικής αγοράς με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους όμως πρέπει να αναθεωρηθεί ο ορισμός και να δοθεί ειδικό τιμολόγιο. Ο νεός τρόπος υπολογισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο 2011 και ως το τέλος του 2011 η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα από αυτήν τιμολόγια για τους πελάτες, εκτός νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Παραγωγή

Φέτος εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης των διεθνών τιμών των καυσίμων οι τιμές χονδρικής έπεσαν, χωρίς και πάλι αυτό να αποτυπώνεται στα τιμολόγια. Μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι η σύνδεση χονδρικής και λιανικής τιμής θα επιφέρει αύξηση τιμών, εφόσον η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την υψηλότερη τιμή που δίνει ο τελευταίος παραγωγός, ο οποίος εισέρχεται στο σύστημα.

Η απόσπαση από τη ΔΕΗ της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της χονδρικής τιμής, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που ο ανεξάρτητος διαχειριστης θα αποφασίζει την είσοδο λιγότερων ή καθόλου υδροηλεκτρικών και την εισαγωγή π.χ. περισότερων μονάδων φυσικού αερίου.

Ρύποι

Το άλλο μεγάλο θέμα που θα κρίνει τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής (και κατ' επέκταση της λιανικής) είναι εάν στον υπολογισμό της θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος ρύπων. Το ζήτημα απασχολεί σοβαρά την ΕΕ, καθώς το 2013 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία που υποχρεώνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αγοράζουν από το Χρηματιστηριο Ρύπων δικαιώματα εκπομπής για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν και όχι μόνον για το έξτρα CO2 που εκλύεται πάνω από ένα όριο, μέχρι το οποίο οι ρύποι είναι δωρεάν. Η αλλαγή για τη ΔΕΗ σημαίνει εκτίναξη του κόστους ρύπων από τα 150-300 εκατ. ευρώ στα 1,2-2 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα.

Το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί θα εξαρτηθεί από την τιμή του διοιξειδίου του άνθρακα ανά τόνο το 2013 και τις ποσότητες ρύπων που θα εκπέμπονται. Προκειμένου να ανταπεξέλθει στο επιπλέον κόστος η ΔΕΗ θα πρέπει το 2013 να αυξήσει τα τιμολόγια τουλάχιστον 40-50% και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ της σταδιακής αύξησης κάθε χρόνο, προκειμένου να αποφευχθεί απότομη άνοδος-σοκ. Αν γίνει δεκτή η πρόταση τότε τα τιμολόγια πρέπει να αυξάνονται γύρω στο 13-14% ετησίως μόνον για τους ρύπους.

«Πράσινο» τέλος

Η ενσωμάτωση στα τιμολόγια του τέλους για τους ρύπους για τη ΔΕΗ σημαίνει εκτίναξη του κόστους ρύπων από τα 150-300 εκατ. ευρώ στα 1,2-2 δισ. ετησίως, καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα. Το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί θα εξαρτηθεί από την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο το 2013 και τις ποσότητες ρύπων που θα εκπέμπονται. Προκειμένου να αντεπεξέλθει στο επιπλέον κόστος η ΔΕΗ θα πρέπει το 2013 να αυξήσει τα τιμολόγια τουλάχιστον 40-50%.

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1,5 εκ. οχήματα ανακαλεί η Toyota

1,5 εκ. οχήματα ανακαλεί η Toyota! Η Τογιότα ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο...

Περισσότερα...

2,9 εκατ.ευρώ για τους απολυμένους της Αldi

2,9 εκατ.ευρώ για τους απολυμένους της Αldi! Tη χορήγηση στην Ελλάδα...

Περισσότερα...

30,8 δισ. δολάρια οι αγορες μέσω διαδικτύου!

30,8 δισ. δολάρια οι αγορες  μέσω διαδικτύου! Χιλιάδες Αμερικανοί...

Περισσότερα...

8,7% πτώση των εξαγωγών τον Ιούνιο

8,7% πτώση των εξαγωγών τον Ιούνιο! Πτώση 8,7% παρουσίασαν οι...

Περισσότερα...

768.009 οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα

768.009 είναι τελικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση