ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 11 ύπο μελέτη μέτρα από την Κυβέρνηση για αύξηση εσόδων
11 ύπο μελέτη μέτρα από την Κυβέρνηση για αύξηση εσόδων Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 09:57

11 νέα μέτρα έχει στα σχέδια να προωθήσει η Κυβέρνηση με απώτερο στόχο την αύξηση εσόδων. Η πορεία των εσόδων αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι του Προγράμματος Σταθερότητας αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

 

 

Η υστέρηση στα δημόσια έσοδα που φθάνει τα 670 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να καλυφθεί από περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών.  Συγκεκριμένα, ασκούνται πιέσεις για συγκράτηση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και περαιτέρω προσπάθεια για περιορισμό των οφειλών των κρατικών νοσοκομείων, οι οποίες έχουν αρχίσει πάλι να ξεφεύγουν. Ταυτόχρονα, εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, υπάρχουν σκέψεις για:

  1. Νέα μείωση ή και πλήρης κατάργησης των υπερωριών στο Δημόσιο
  2. Περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων.
  3. Μείωση των επιχορηγήσεων.
  4. Περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
  5. Μη ανανέωση συμβάσεων σε χιλιάδες άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο που δεν υπηρετούν υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  6. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, έρχονται και πάλι στην Αθήνα οι ελεγκτές του ΔΝΤ, των Βρυξελλών και της ΕΚΤ για την ενδιάμεση αξιολόγηση, πριν την έκθεση προόδου που θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα περάσουν με επιτυχία το τεστ του Ιουνίου, ενώ ταυτόχρονα δίδουν μεγάλη δεν εφησυχάζουν μιας και μπροστά έχουν το καθοριστικής σημασίας και μεγάλης βαρύτητας τεστ του Σεπτεμβρίου.

Εκτός από περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» να τεθούν σε ισχύ από το 2011 όπως:
  • Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη άνω των 100.000 ευρώ που πραγματοποίησαν το 2009 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό νομοθετήθηκε πρόσφατα με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2011. Η έναρξη καταβολής της εισφοράς εξετάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα.
  • Ένταξη περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή. Αρκετές κατηγορίες τροφίμων και φαρμάκων καθώς επίσης και υπηρεσιών, που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (10% τώρα και 11% από τον Ιούλιο) εξετάζεται να ενταχθούν από το φθινόπωρο στον υψηλό συντελεστή (21% τώρα, 23% από τον Ιούλιο).
  • Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Νομιμοποίηση των τυχερών παιγνίων και επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει ότι «δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα». Όπως αναφέρει «συνολικά στο πεντάμηνο έχουμε μια θετική εικόνα» προσθέτοντας ότι «σημαντικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, αλλά και η τελευταία αύξηση των Ε.Φ.Κ., δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα έσοδα».

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

30% πτώση στη χριστουγεννιάτικη αγορά

30% πτώση στη χριστουγεννιάτικη αγορά! Επέλαση βαρύ χειμώνα,...

Περισσότερα...

4 στις 10 ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων είναι ζημιογόνες

4 στις 10 ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων είναι ζημιογόνες!...

Περισσότερα...

180 επενδυτικά έργα στην Ελλάδα σε "λίστα αναμονής"

180 επενδυτικά έργα στην Ελλάδα σε "λίστα αναμονής"! Η επιτάχυνση...

Περισσότερα...

20% αύξηση της προσέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα

20% αύξηση της προσέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα!...

Περισσότερα...

33,6 εκ. ευρώ για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας

33,6 εκ. ευρώ για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας! Στο ποσό...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr