ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 3,95 δισ. ευρώ το κόστος της ανεργίας
3,95 δισ. ευρώ το κόστος της ανεργίας Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 10:44

3,95 δισ. ευρώ το κόστος της ανεργίας! Παρά τις δυσκολίες αποτίμησης του κόστους της ανεργίας, η ΕΣΕΕ εκτιμά πως το ετήσιο κόστος για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 3,95 δισ. ευρώ.

 

Χωρίς να μπορεί να λάβει υπόψιν το κοινωνικό κόστος της ανεργίας, το οποίο εκδηλώνεται με τη διάλυση της οικογένειας, την περιθωριοποίηση του ατόμου και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, το υψηλό ψυχολογικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι καθώς και την απαξίωση των επαγγελματικών ικανοτήτων των ανέργων λόγω της μη συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία, η ΕΣΕΕ επικεντρώθηκε στην εκτίμηση του μετρήσιμου κόστους της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Ιούλιος 2012) από τους 794.924 εγγεγραμμένους ανέργους μόνον οι 187.273 πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας. Το ελάχιστο επίδομα ανεργίας έχει καθοριστεί από τις 12/03/2012 στα 360 ευρώ, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτημένο μέλος της οικογένειας. Συνεπώς, το ελάχιστο κόστος για τον ΟΑΕΔ ανέρχεται μηνιαίως σε 67,4 εκ. ευρώ. (187.273 επιδοτούμενοι x 360 ευρώ για το ελάχιστο επίδομα = 67.418.280 ευρώ σε μηνιαία βάση.)

 

Με δεδομένο τους αυξητικούς ρυθμούς ανεργίας και χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εορταστικά επιδόματα ανεργίας, τότε είναι πλέον βέβαιο πως το ετήσιο κόστος του ΟΑΕΔ για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας ξεπερνάει τα 808,8 εκ. ευρώ. (12 μήνες x 67,4 εκ. ευρώ καταβολές ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας= 808,8 εκ. ευρώ ανά έτος, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας).

Η ανεργία όμως εμπεριέχει και έμμεσο κόστος όπως κόστος ευκαιρίας ή εναλλακτικό κόστος, οι πόροι δηλαδή που χάνει το κράτος από μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αφού ούτε οι άνεργοι αλλά ούτε και οι δυνητικοί εργοδότες τους καταβάλλουν εισφορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση το νέο κατώτατο μισθό ξεπερνούν τα 3,8 δις ευρώ ετησίως. Βέβαια, υπάρχει και το επιχείρημα πως καμία οικονομία δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει μηδενικούς ρυθμούς ανεργίας. Αντίθετα, έχει παρατηρηθεί πως το μέγεθος της ανεργίας σε κάθε οικονομία κινείται μακροχρόνια γύρω από ένα ποσοστό, το οποίο ονομάζεται «φυσικό ποσοστό» ανεργίας, και το οποίο δεν μπορεί να μηδενιστεί.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

16,5% η πρόβλεψη για την ανεργία!

16,5% η πρόβλεψη για την ανεργία! O υπουργός Oικονομικών εκτίμησε,...

Περισσότερα...

25.000 καταστήματα θα βάλουν λουκέτο

25.000 καταστήματα θα βάλουν λουκέτο!Πόλεμος προσφορών και...

Περισσότερα...

6 στις 10 επιχειρήσεις αρνούνται μειώσεις μισθών

6 στις 10 επιχειρήσεις αρνούνται μειώσεις μισθών με τις...

Περισσότερα...

5,6 εκ. ευρώ για τη στήριξη της μελισσοκομίας

5,6 εκ. ευρώ για τη στήριξη της μελισσοκομίας!Συνολικά κεφάλαια...

Περισσότερα...

65.000 νέα ελληνικά προϊόντα

65.000 νέα ελληνικά προϊόντα! Κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση