ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 8.500 επιχειρήσεις αναζητούνται
8.500 επιχειρήσεις αναζητούνται Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 08:44

8.500 επιχειρήσεις αναζητούνται! Δραματικές αποκλίσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού προδιαγράφει η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Δείχνει μειωμένες εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Η τελική εικόνα, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, είναι αποκαρδιωτική για το υπουργείο Οικονομικών. Περίπου 8.500 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν καν δήλωση (το πλήθος των δηλώσεων στις 233.915 από 242.369 πέρυσι) και αναζητούνται από τις εφορίες για τα... περαιτέρω. Παράλληλα, ο τζίρος που αποτυπώνεται στις φοροδηλώσεις υπέστη κάθετη πτώση: από 265 δισ. ευρώ πέρυσι, «κάθισε» στα 258 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη χρήσης μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (από τα 13,7 στα 11,850 δισ.) και οι ζημίες αυξήθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (από τα 14,1 στα 18,3 δισ. ευρώ). Με αυτά τα δεδομένα και με την ύφεση την τελευταία τριετία να ξεπερνά το 17%, οι φόροι νομικών προσώπων, οι οποίοι εισέφεραν το 2010 το ποσό των 3,167 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, φέτος θα πέσουν σχεδόν στο μισό.

Η κάθετη πτώση του τζίρου και των κερδών είναι προφανές αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο η ελληνική οικονομία. Μετά τη δραματική περυσινή επίδοση με πτώση 7%, η οποία έρχεται να προστεθεί σε συρρίκνωση 0,2% το 2008, 3,2% το 2009 και 3,5% το 2010, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ομολόγους του στο Eurorgoup ότι φέτος η ύφεση θα είναι τουλάχιστον 6,5%, υπερδιπλάσια της αρχικής πρόβλεψης 2,8% που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Υπάρχουν μάλιστα και εκτιμήσεις που ανεβάζουν την ύφεση ακόμα και στο 7%, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι.

Η απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία θα αποτελέσει, με βάση πηγές, το βασικότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να πειστούν οι διεθνείς πιστωτές αφενός ότι είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος, όπως προβλέπει το μνημόνιο, επομένως συνολικά το πρόγραμμα χρειάζεται επιμήκυνση, κι αφετέρου ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων για να πάρει ανάσα η οικονομία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι περιθώριο επιβολής νέων φόρων ή αύξησης των υφιστάμενων δεν υπάρχει. Η προσαρμογή των επόμενων ετών θα πρέπει να γίνει στη βάση περικοπών των δαπανών και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πηγή: http://www.real.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

320 μονάδες - ρεκόρ το spread για τα ελληνικά ομόλογα

320 μονάδες έφτασε το spread για τα ελληνικά ομόλογα την Παρασκευή...

Περισσότερα...

500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο

500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε...

Περισσότερα...

20% αύξηση της προσέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα

20% αύξηση της προσέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα!...

Περισσότερα...

3 ιδέες για να κερδίσουμε χρήματα μέσω Internet

3 ιδέες για να κερδίσουμε χρήματα μέσω Internet!. Μπορούμε να βγάλουμε...

Περισσότερα...

5 δισ. δολ. το κόστος της ηφαιστειακής τέφρας!

5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με βρετανική έρευνα,...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση