ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 9 "μνηστήρες" για το Ελληνικό
9 "μνηστήρες" για το Ελληνικό Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 08:24

9 "μνηστήρες" για το Ελληνικό! Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε. ολοκληρώθηκε σήμερα, με την υποβολή 9 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)- αποτελεί ένδειξη ισχυρού ανταγωνισμού γι' αυτό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετάξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών συγκαταλέγονται επενδυτικά κεφάλαια από το Εμιράτο του Κατάρ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.

Η Ελληνικό Α.Ε. προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κοντά στο κέντρο της πόλης, με άμεση πρόσβαση στα Ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε: «Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.»

Η Citigroup Global Markets Ltd. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η πολύ καλή ανταπόκριση από σημαντικούς επενδυτές με εξειδίκευση σε παρόμοια έργα, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας.

Η ανταπόκριση αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης, δίνοντάς της πολεοδομική ταυτότητα και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρά με σχέδιο, προσεκτικά βήματα, με διαφάνεια, για να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τη χώρα και για τους πολίτες της Αττικής".

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι: "Mε εννέα εντυπωσιακές συμμετοχές από επτά διαφορετικές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, Ελληνικό. H Κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους την απόφασή της να αξιοποιήσει επιτέλους αυτή την περιοχή της Αθήνας που παρέμενε ανεκμετάλλευτη εδώ και 10 χρόνια, προσφέροντας σε επενδυτές, με σχέδιο και οικονομικές δυνατότητες, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Ανώνυμη Εταιρεία» («Ελληνικό Α.Ε.»).

Στις 17 Απριλίου, ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας μετά την παράταση λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, είχαν κατατεθεί εννέα φάκελοι υποψηφιοτήτων από επτά χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μηδενικής βάσης επένδυση (greenfield investment) στην Ελλάδα. Θα προσελκύσει δισεκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων και θα δημιουργήσει αμέσως χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, μπαίνει στην τελική ευθεία της υλοποίησης της.

Η έκταση και η θέση του Ελληνικού προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης, για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου με εθνική σημασία και διεθνή προβολή. Οι υψηλοτάτου επιπέδου υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ενθαρρύνουν την προσπάθεια αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας με επαγγελματισμό και προσήλωση".

 

 

 

Δείτε ακόμα...

5 τρόποι για να είστε κερδοφόροι online

5 τρόποι για να είστε κερδοφόροι online. To Διαδίκτυο έχει εισέλθει...

Περισσότερα...

1 στους 3 με μερική απασχόληση!

1 στους 3 με μερική απασχόληση! Μία στις τρεις προσλήψεις μέσα στο...

Περισσότερα...

10.000.000.000 ευρώ επενδύει η Ρωσία στην Ευρωζώνη

10 δισ. ευρώ επενδύει η Ρωσία στην Ευρωζώνη! Πιο έτοιμη φαίνεται η...

Περισσότερα...

9 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα

9.000.000 ευρώ ήταν ο τζίρος της απάτης που πραγματοποίησαν σπείρες...

Περισσότερα...

9 σημεία-κλειδιά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

9 σημεία-κλειδιά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα οποία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση