ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 12.000 επιχειρήσεις κάνουν συναλλαγές στο Διαδίκτυο!
12.000 επιχειρήσεις κάνουν συναλλαγές στο Διαδίκτυο! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 09:53

12.000 ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν συναλλαγές στο Διαδίκτυο! Οι δύο βασικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν είναι η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες.

Σήμερα στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 200 εκατ. τιμολόγια που αφορούν σε συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αξιοποιεί τα η-τιμολόγια κυρίως μέσω παρόχων υπηρεσιών η-τιμολόγησης. Εκτιμάται ότι το 2012 κοντά στις 20.000 επιχειρήσεις θα διακινούν 12 εκατ. ηλεκτρονικά τιμολόγια ετησίως συνολικής αξίας €5 δις. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση στη χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στον κλάδο των υπηρεσιών (όπου δεν απαιτείται έκδοση δελτίου αποστολής) ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος το οποίο χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρονικά τιμολόγια και αποτελεί βέλτιστη πρακτική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια είχαμε μια αλματώδη αύξηση της τάξης του 100% και σε αριθμό ηλεκτρονικών τιμολογίων και σε αριθμό εμπλεκόμενων εταιριών. Το ότι το 2012 πάνω από 6%-7% των συνολικών Β-Β τιμολογίων θα διακινούνται ηλεκτρονικά μας τοποθετεί πάνω από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο που οφείλεται κυρίως στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (ΠΟΛ 1049/2006), στις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που προσφέρουν οι serviceprovidersγια μικρές εταιρίες και στα αναγνωρισμένα επιχειρηματικά οφέλη που προσφέρει.

 

Επιπλέον εκτιμάται ότι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 80.000 φορολογικές μηχανές (ΕΑΦΔΣΣ) σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια αφού χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τις φορολογικής σήμανσης η οποία απαιτείται για την έκδοση, αποθήκευση και διακίνηση ηλεκτρονικών τιμολογίων. Το γεγονός αυτό μαζί με την αποϋλοποίηση του Δελτίου Αποστολής και της ψηφιακής σήμανσης, αναμένεται να εκτοξεύσει τον αριθμό των εταιριών που θα εμπλακούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία όσον αφορά την αξία των ηλεκτρονικών παραγγελιών, μέσω των service providers ηλεκτρονικών προμηθειών. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη τόσο λόγω οικονομικής κρίσης που δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη για μείωση των δαπανών (λειτουργικών και κόστους προμηθειών) αλλά και εξαιτίας της τάσης για αξιοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων στις δημόσιες προμήθειες (ΕΣΗΔΠ) καθώς και τη συνεχή αύξηση της χρήσης η-τιμολόγησης, η οποία αποτελεί στάδιο της διαδικασίας προμηθειών.

Ειδικότερα όσον αφορά της ηλεκτρονικές δημοπρασίες, την τελευταία δεκαετία το πλήθος τους ξεπερνά τις 2.500 με συνολική αξία €1 δις και μέσο όφελος μείωσης τιμής της τάξης του 20%, ενώ η μέση αξία δημοπρασίας τις €400.000. Στις ηλεκτρονικές αυτές δημοπρασίες έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 3.500 εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 190% στον όγκο των δημοπρασιών, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ανάγκη να μειωθούν τα κόστη των επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης αλλά και στη δημοσιότητα που δόθηκε στα αποτελέσματα των δημοπρασιών για τις δημόσιες προμήθειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις "μικρών προμηθειών" (smalltenders) που αφορούν προμήθειες μέχρι €60,000, οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν ξεπεράσει σε πλήθος τις 10.000 με συμμετοχή περισσοτέρων από 2500 εταιρειών (προμηθευτών) σε αυτές.

 

Πηγή: http://www.neo2.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

1 δισ. δολάρια έβγαλε από ένα στοίχημα!

1 δισ. δολάρια έβγαλε από ένα στοίχημα! Αν κυκλοφορούσε σε βιβλίο,...

Περισσότερα...

3 Προγράμματα για επιχειρήσεις ενάντια στην κρίση

?? ????? ??????? ?? ????????????? ??? ?????? ??? ???... ???????? ???????? ??? ?????? ???, ???? ??? ????? ???? ???...

Περισσότερα...

35,1% πτώση στις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων

35,1% πτώση στις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων !Πτώση 35,1%...

Περισσότερα...

45 εκατ. € ο τζίρος της απάτης με τα SΜS

45 εκατ. € είναι ο τζίρος από τις απάτες με τα παραπλανητικά...

Περισσότερα...

67 τρισ. δολ. φτάνει η «σκιώδης» τραπεζική αγορά

67 τρισ. δολ. φτάνει η «σκιώδης» τραπεζική αγορά! Η «σκιώδης»...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση