ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 3,9 δισ. δολ. η αξία του εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας
3,9 δισ. δολ. η αξία του εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 09:25

3,9 δισ. δολ. η αξία του εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας! Μία «ανάσα» πριν από την κατάκτηση του υψηλού των 4 δισ. δολ. βρέθηκε πέρυσι ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα τις μεγάλες προοπτικές που έχουν «ανοίξει» τα τελευταία χρόνια για τις δύο γειτονικές οικονομίες.


Το ισοζύγιο, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη οικονομία από την ελληνική, εμφανίζεται πλεονασματικό για τη χώρα μας κατά περίπου 700 εκατ. δολ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη η κ. Ευγενία Κέππα, σύμβουλος ΟΕΥ στο ελληνικό διπλωματικό γραφείο της Αγκυρας, η αξία του διμερούς εμπορίου, για το 2011, υπολογίζεται πως διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. δολ. Από αυτά το 1,8 δισ. δολ. αντιπροσωπεύουν την αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που εξήχθησαν προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια του έτους και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. δολ. τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Συγκριτικά με το 2010 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία έφθασε πέρυσι συνολικά σε ποσοστό το 60%, αλλά, όπως εξήγησε η κ. Κέππα, σε μεγάλο βαθμό η υψηλή μεταβολή που παρατηρείται σχετίζεται με τις σημαντικές εξαγωγές πετρελαιοειδών. Αντιθέτως, στα τρόφιμα και ποτά, όπως επίσης και στα αγροτικά προϊόντα -τομείς στους οποίους παραδοσιακά η χώρα μας εμφανίζεται δυνατή εξαγωγικά- οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας στη γειτονική αγορά περιορίστηκαν σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2,22%.
Δασμοί
«Βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των εξαγωγών τροφίμων στην Τουρκία είναι οι υψηλοί δασμοί που έχει επιβάλει η χώρα και οι αυξημένες τιμές ραφιού, ενώ πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος αντιγραφής των προϊόντων», επισημαίνει η κ. Κέππα και τονίζει ότι για το ελαιόλαδο η δασμολογική επιβάρυνση είναι της τάξης του 31,2%, στις ελιές 39%, στα πορτοκάλια 54%, στις τομάτες 48,6%, ενώ αποκορύφωμα συνιστά η φέτα με δασμό 182% επί της τιμής της. Προστατευτικοί φραγμοί υψώνονται και στις εισαγωγές ποτών, αφού ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το κρασί είναι 2,95 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, στο τσίπουρο 87,95 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, στα λικέρ 96,74 τουρκικές λίρες ανά λίτρο, ενώ στο ούζο φθάνει τις 105,8 τουρκικές λίρες ανά λίτρο.
«Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω το ό,τι απαιτείται ειδική άδεια για την πώληση αλκοολούχων, ενώ υπάρχουν και οι περιορισμοί στη διαφήμιση, όσο και στα σημεία πώλησης», εξηγεί η κ. Κέππα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει πως η αγορά ποτών της Τουρκίας εμφανίζει και ενθαρρυντικά μηνύματα. «Η μέση ετήσια κατανάλωση στα αλκοολούχα είναι μόλις 1,4 λίτρα, ενώ κατά τη διετία 2009 - 2010 η τάση κινήθηκε ανοδικά, φθάνοντας η αύξηση στο 1,5% για το σύνολο του κλάδου και στο 28,9% ειδικά για το κρασί», είπε χαρακτηριστικά.
Θετικές προοπτικές συγκεντρώνουν ακόμη το κακάο, τα σοκολατοειδή, ο καφές, τα κατεψυγμένα, τα βιολογικά προϊόντα, όπως και τα έτοιμα για μαγείρεμα ή κατανάλωση τρόφιμα, και τα προϊόντα υγιεινής διατροφής. Εκτός κλάδου τροφίμων και ποτών, δυνατότητες επιτυχούς αποδοχής από την τουρκική αγορά έχουν προϊόντα κλάδων όπως τα δομικά υλικά, τα φαρμακευτικά, τα πλαστικά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

22,6% η ανεργία στην Ελλάδα

22,6% η ανεργία στην Ελλάδα! Νέο άλμα κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας...

Περισσότερα...

2 sites για έρευνα στις τιμές των super markets

2 sites για έρευνα στις τιμές των super markets! Είναι πλέον γνωστό ότι...

Περισσότερα...

900 εκατ. ευρώ στα κόμματα μέσα σε 10 χρόνια

900 εκατ. ευρώ στα κόμματα μέσα σε 10 χρόνια! Στα 655 εκατ. ευρώ οι...

Περισσότερα...

7 άξονες για την ενεργειακή πολιτική

7 ?????? ??? ??? ?????????? ????????! ???? ?????? ??? ??????????? ????????? ??? ?????????? ?????????? ???? ?? ????? ?...

Περισσότερα...

40% φόρος σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

40% φόρος σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό!Φόρο έως και 40% θα...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση