ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις $10 δισ. εξοικονόμηση υπόσχεται ο Λευκός Οίκος
$10 δισ. εξοικονόμηση υπόσχεται ο Λευκός Οίκος Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 09:41

$10 δισ. εξοικονόμηση υπόσχεται ο Λευκός Οίκος! Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η αμερικανική κυβέρνηση υποχρέωσε τα πρατήρια καυσίμων να εξοπλίσουν τις αντλίες τους με ακροφύσια, έτσι ώστε να αιχμαλωτίζουν τους ατμούς των καυσίμων που διαφεύγουν από τα ντεπόζιτα την ώρα του ανεφοδιασμού και να μην διαχέονται επιβλαβείς ρύποι στην ατμόσφαιρα.

Η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών κόστιζε στους ιδιοκτήτες πάνω από $100.000 δολάρια, ενώ χρειάζονταν άλλα $3.000 ετησίως για τη λειτουργία τους. Ωστόσο, τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν ντεπόζιτα τα οποία επίσης εμποδίζουν τη διαρροή των ατμών κατά τον ανεφοδιασμό. Ως εκ τούτου, οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες θέλουν να άρουν την υποχρέωση των πρατηρίων καυσίμων να διατηρούν τον περιττό πλέον εξοπλισμό.

Η αλλαγή αυτή, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αυτό το καλοκαίρι και να ισχύσει τον επόμενο χρόνο, είναι μία από τις περίπου 500 αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας που εξετάζονται στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει εδώ και ένα χρόνο ο Λευκός Οίκος να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκσυγχρονίσουν τους νόμους με σκοπό να διευκολύνουν τη συμμόρφωση ιδίως των μικρών επιχειρήσεων. «Όταν διαπιστώσουμε ότι κάποιοι νόμοι βαρύνουν άσκοπα τις επιχειρήσεις, θα τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Ομπάμα στη φετινή καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους.

Η ανασκόπηση της νομοθεσίας από το Λευκό Οίκο μπορεί να οδηγήσει σε μια χαλάρωση της δυσκίνητης γραφειοκρατίας, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή των επιχειρηματιών. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε η Gallup τον περασμένο Οκτώβριο, η νομοθεσία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, αν και άλλες έρευνες, όπως αυτή της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB), δείχνουν ότι η γραφειοκρατία αξιολογείται χαμηλότερα σε σχέση με άλλους προβληματισμούς, όπως είναι οι μειωμένες πωλήσεις.

Εξοικονόμηση $10 δισ.

Συνήγοροι των μικρών επιχειρήσεων χαιρετίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετή. «Ο κατάλογος των υπό εξέταση νόμων είναι χαρακτηριστικός της δυσκολίας που προβάλλει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μικρές εταιρείες», λέει ο Todd McCracken, πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Μικρών Επιχειρήσεων (NSBA). «Πρόκειται για ατελείωτα -σχετικά μικρά- ζητήματα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθεί όλα ένας μικροεπιχειρηματίας».

Τόσο οι ρεπουμπλικάνοι όσο και οι δημοκράτες, θέλοντας να αναδειχτούν σε ήρωες της Main Street, δεσμεύτηκαν να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία. Από πολιτική σκοπιά, η μάχη του Ομπάμα με τη γραφειοκρατία θα μπορούσε να βάλει φρένο στις προσπάθειες των ρεπουμπλικάνων να τον παρουσιάσουν ως εχθρό της ελεύθερης επιχειρηματικότητας. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη νομοθετική κουλτούρα της Ουάσινγκτον», δήλωσε σε μια ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο ο Cass Sunstein, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης και Ρυθμιστικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν $10 δισ. μέσα στην επόμενη πενταετία από διάφορες νομοθετικές αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA) καταργεί τις υποχρεωτικές υποβολές των περιττών εκθέσεων, το Υπουργείο Υγείας & Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα προβεί σε τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα εξοικονομούν $1 δισ. το χρόνο σε γιατρούς και νοσοκομεία, ενώ οι υπηρεσίες εμπορίου προσπαθούν να απλοποιήσουν τις εξαγωγές για τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Tom Sullivan, ο οποίος βρισκόταν στην Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους, το νομοθετικό έργο του Λευκού Οίκου είναι «ημιτελές». Ο Sullivan ήταν ο ομοσπονδιακός αξιωματούχος που είχε αναλάβει να διασφαλίσει ότι οι νομοθέτες λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων. «Υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες για το κατά πόσο η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις», παρατηρεί ο Sullivan, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Nelson Mullins, στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι νομοθέτες φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις μικρές επιχειρήσεις περισσότερο ως αντιπάλους παρά ως ενδιαφερόμενα μέρη: «Η νομοθεσία νοείται είτε ως εποικοδομητική διαδικασία ή ως διαδικασία μάχης. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη δεύτερη οπτική».

Η περίπτωση των πρατηρίων καυσίμων δείχνει ότι η απλοποίηση της νομοθεσίας είναι κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση. Η EPA θα άρει την ομοσπονδιακή υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων αιχμαλώτισης των ατμών των καυσίμων, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθούν και οι πολιτειακές διατάξεις, όπως λέει ο John Eichberger, αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων του NACS, του εθνικού εμπορικού συνδέσμου μικροκαταστημάτων και πρατηρίων καυσίμων. Ο NACS έχει ζητήσει από την EPA να επισπεύσει τις αλλαγές.

Ο Winslow Sargeant, ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει τη θέση του Sullivan στην SBA, αναφέρει μερικά παραδείγματα όπου τον τελευταίο χρόνο η νομοθεσία καταργήθηκε επιτυχώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γάλακτος, το οποίο μέχρι πρότινος εντασσόταν στην κατηγορία των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που μετέφεραν γαλακτοκομικά προϊόντα να πρέπει να παίρνουν δρακόντεια μέτρα προστασίας προς αποφυγή τυχόν διαρροών. «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο εν λόγω κανονισμός έχει πλέον καταργηθεί», σημειώνει ο Sargeant. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν πιο σαφή πληροφόρηση για τον τρόπο εφαρμογής των κανονισμών: «Οι μικρές επιχειρήσεις δεν θέλουν να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και μετά να τους πουν "λυπόμαστε αλλά δεν είναι αρκετό».


Πηγή: http://www.capital.gr/...


 

Δείτε ακόμα...

3 απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα

3 απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία της Ελλάδας στις...

Περισσότερα...

1 στις 2 ελληνικές επιχειρήσεις το 2012 ήταν ζημιογόνος

1 στις 2 ελληνικές επιχειρήσεις το 2012 ήταν ζημιογόνος! Ζημιογόνα...

Περισσότερα...

7 δισ. σήκωσαν οι Έλληνες από τις τράπεζες

7 δισ. σήκωσαν οι Έλληνες από τις τράπεζες! Πληρώνουν χαράτσια και...

Περισσότερα...

5 απαντήσεις κι ένα παράδειγμα για το νέο Επενδυτικό Νόμο

5 κρίσιμες απαντήσεις για τον Επενδυτικό Νόμο που αφορούν όλους...

Περισσότερα...

3 χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων

3 χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων.  Σύμφωνα...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση