ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 1.000 φωτοβολταϊκά απειλούνται από την ''έκλειψη'' ρευστότητας!
1.000 φωτοβολταϊκά απειλούνται από την ''έκλειψη'' ρευστότητας! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 09:34

1.000 φωτοβολταϊκά απειλούνται από την ''έκλειψη'' ρευστότητας! Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγεί σε απομείωση της αξίας τους περισσότερα από 1.000 έργα (συνολικής ισχύος 200 MW περίπου).

Σε... «Εφιάλτη» τείνει να εξελιχθεί το... «Ελντοράντο» των φωτοβολταϊκών για χιλιάδες Ελληνες που είχαν στοιχηματίσει σε σημαντικές υπεραξίες από τη δραστηριότητά τους στον πλέον υποσχόμενο κλάδο, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η αιτία βρίσκεται στην όξυνση της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κυρίως στο πρόβλημα χρηματοδότησης που αφορά σχεδόν το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.

Ειδικότερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, το κλείσιμο της «στρόφιγγας» από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απειλεί με απομείωση της αξίας τους περισσότερα από 1.000 έργα (συνολικής ισχύος 200 MW περίπου), καθώς μέσα στους επόμενους μήνες λήγει η προθεσμία που τους είχε δοθεί για την υλοποίησή τους.

Ο νόμος
Σύμφωνα με τον νόμο, οι επενδυτές πρέπει μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, να έχουν κατασκευάσει και συνδέσει τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε το παραγόμενο ρεύμα στις προσυμφωνημένες τιμές. Διαφορετικά, η σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ παύει να υφίσταται και η επένδυση μπορεί να γίνει μόνον με τις τρέχουσες κάθε φορά τιμές.

Στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν ότι συμβάσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, που είχαν υποβληθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2010, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η προθεσμία, λήγει -ανάλογα με την ημερομηνία υπογραφής της κάθε σύμβασης- μέσα στο εξάμηνο από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έγιναν με τις πλέον υψηλές τιμές απορρόφησης του ρεύματος, δηλαδή 392,04 ευρώ / MWh για έργα άνω των 100 Kw, και 441,05 ευρώ/ MWh για έργα μέχρι 100 Kw.

Εκτός, όμως, από τα φωτοβολταϊκά ισχύος 200MW που πλησιάζουν το 18μηνο, υπολογίζεται ότι ακόμη 1.500MW με σύμβαση σύνδεσης δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται λόγω έλλειψης κεφαλαίων.Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε... όξυνση του «παρα-εμπορίου» των αδειών, με τους... έχοντες ρευστότητα (κυρίως μεγάλες εταιρείες) να έχουν καταφέρει να ρίξουν σημαντικά τις τιμές των αδειών, καθώς ουκ ολίγοι κάτοχοι αδειών πιέζονται βλέποντας το πρόβλημα χρηματοδότησης να μη λύνεται στο εγγύς μέλλον.

«Παζάρι»
Οι τιμές «παίζουν» στα επίπεδα των 350.000 έως 400.000 ανά MW για τα μεγάλα πάρκα και κάπως υψηλότερα για τα 100άρια, ωστόσο το εύρος είναι τεράστιο ανάλογα με το μέγεθος του φωτοβολταϊκού και την περιοχή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει πέσει στο... τραπέζι η πρόταση για φορολόγηση της μεταπώλησης των αδειών.

341,05 € ανα mwh είναι η εγγυημένη τιμή για όσα μικρά φωτοβολταϊκά υλοποιηθούν εγκαίρως
350.000 ευρω ανα MW πωλούνται οι άδειες για μεγάλα «πάρκα» στο... παραεμπόριο των ΑΠΕ
1.500 MW me συμβαση σύνδεσης δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, λόγω έλλειψης κεφαλαίων

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

 

Δείτε ακόμα...

1 βραβείο για τον Ζαν Κλοντ Τρισέ

1 βραβείο απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...

Περισσότερα...

7,9% μειώθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα

7,9% ???? ? ?????? ??? ??????? ??????????? (?????????? ? ?????????????? ??????????) ??? ???????????? ??? ????? ???? ???...

Περισσότερα...

100 από τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα

100 από τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα! Σημαντικές...

Περισσότερα...

1.7% πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

1.7% πτώση της βιομηχανικής παραγωγής! Πτώση 1,7% παρουσίασε ο...

Περισσότερα...

12 τρόποι να μειώσεις τα έξοδα

12 τρόποι να μειώσεις τα έξοδα! Οι περιττές σπατάλες αποτελούν...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση