ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο
500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την myst23   
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 12:44

500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε 51χρονο οικοδόμο το ποσό των 500.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς παρέμεινε 80% μόνιμα ανάπηρος πέφτοντας από 3,50 μέτρα ύψος επειδή δεν υπήρχαν στην οικοδομή τα απαιτούμενα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Ειδικότερα, ο οικοδόμος τον Μάιο του 2003 βρισκόταν στον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής στην περιοχή του Αλίμου Αττικής και προσπαθούσε να κατασκευάσει στην πρόσοψη του μπαλκονιού, καλούπι για το πρέκι της μπαλκονόπορτας. Όμως, έπεσε από το ύψος των 3,50 μέτρων στον ακάλυπτο χώρο. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πλαστική επέμβαση και νοσηλεύθηκε εκεί για πέντε μήνες. Ο άτυχος οικοδόμος εξήλθε του νοσοκομείου με αναπηρικό καροτσάκι, αφού είχε υποστεί πλήρη αισθητικοκινητική παραπληγία, λόγω του κατάγματος στον ΘΙΙ - 05 σπόνδυλο.

Έκτοτε παρέμεινε ανάπηρος ολικά και ισόβια ανίκανος για κάθε εργασία και με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Από το ΙΚΑ αρχικά έλαβε επίδομα παραπληγικού (μοναδικό εισόδημά του) και στη συνέχεια κρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ανάπηρος κατά 80%, ισόβια τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και έλαβε τελικά σύνταξη 800 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τους δικαστές η πτώση του οικοδόμου αποδείχθηκε ότι οφείλεται στο ότι η επιβλέπουσα μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία της διπλοκατοικίας, ως εργολάβος του έργου, δεν είχαν τοποθετήσει τα απαιτούμενα από την εργατική νομοθεσία προστατευτικά κιγκλιδώματα ή δίχτυ σε ύψος 3 μέτρων το οποίο να εμποδίζει την ελεύθερη πτώση των εργαζομένων στην οικοδομή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση των τεχνικών επιθεωρητών εργασίας. Έτσι, αποκλειστικά υπεύθυνοι του ατυχήματος κρίθηκαν η μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο τραυματισμός του οικοδόμου, σύμφωνα με τους δικαστές, αποτελεί εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αφού ''υπήρξε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν γενόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του, το οποίο οφείλεται σε αμέλεια της μηχανικού και της κατασκευαστικής εταιρείας''. Αντίθετα, οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς των τελευταίων ότι το ατύχημα οφείλεται σε άγνωστο λόγο.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

16,5% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας έχει ο Ελληνικός στόλος

16,5% της μεταφορικής ικανότητας του παγκόσμιου στόλου ελέγχει ο...

Περισσότερα...

1 τρισ. δολάρια τα έσοδα απο τον online τουρισμό

1 τρισ. δολάρια τα έσοδα απο τον online τουρισμό! Στο ένα τρις δολάρια...

Περισσότερα...

17 επαγγελματικόι κλάδοι που αντέχουν στην κρίση

17 επαγγελματικόι κλάδοι που αντέχουν στην κρίση! Τους...

Περισσότερα...

4 ακόμα χώρες της ΕΕ με υπερβολικό έλλειμμα

4 ακόμα χώρες με υπερβολικό έλλειμμα,  η Κύπρος, η Δανία, η...

Περισσότερα...

175 εταιρείες ζήτησαν να μπουν στο άρθρο 99 το 2012

175 εταιρείες ζήτησαν να μπουν στο άρθρο 99 το 2012! Στοιχεία για...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση