ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο
500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την myst23   
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 12:44

500.000 ευρώ αποζημίωση σε οικοδόμο. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε 51χρονο οικοδόμο το ποσό των 500.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς παρέμεινε 80% μόνιμα ανάπηρος πέφτοντας από 3,50 μέτρα ύψος επειδή δεν υπήρχαν στην οικοδομή τα απαιτούμενα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Ειδικότερα, ο οικοδόμος τον Μάιο του 2003 βρισκόταν στον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής στην περιοχή του Αλίμου Αττικής και προσπαθούσε να κατασκευάσει στην πρόσοψη του μπαλκονιού, καλούπι για το πρέκι της μπαλκονόπορτας. Όμως, έπεσε από το ύψος των 3,50 μέτρων στον ακάλυπτο χώρο. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πλαστική επέμβαση και νοσηλεύθηκε εκεί για πέντε μήνες. Ο άτυχος οικοδόμος εξήλθε του νοσοκομείου με αναπηρικό καροτσάκι, αφού είχε υποστεί πλήρη αισθητικοκινητική παραπληγία, λόγω του κατάγματος στον ΘΙΙ - 05 σπόνδυλο.

Έκτοτε παρέμεινε ανάπηρος ολικά και ισόβια ανίκανος για κάθε εργασία και με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Από το ΙΚΑ αρχικά έλαβε επίδομα παραπληγικού (μοναδικό εισόδημά του) και στη συνέχεια κρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ανάπηρος κατά 80%, ισόβια τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και έλαβε τελικά σύνταξη 800 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τους δικαστές η πτώση του οικοδόμου αποδείχθηκε ότι οφείλεται στο ότι η επιβλέπουσα μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία της διπλοκατοικίας, ως εργολάβος του έργου, δεν είχαν τοποθετήσει τα απαιτούμενα από την εργατική νομοθεσία προστατευτικά κιγκλιδώματα ή δίχτυ σε ύψος 3 μέτρων το οποίο να εμποδίζει την ελεύθερη πτώση των εργαζομένων στην οικοδομή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση των τεχνικών επιθεωρητών εργασίας. Έτσι, αποκλειστικά υπεύθυνοι του ατυχήματος κρίθηκαν η μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο τραυματισμός του οικοδόμου, σύμφωνα με τους δικαστές, αποτελεί εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αφού ''υπήρξε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν γενόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του, το οποίο οφείλεται σε αμέλεια της μηχανικού και της κατασκευαστικής εταιρείας''. Αντίθετα, οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς των τελευταίων ότι το ατύχημα οφείλεται σε άγνωστο λόγο.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

4 δις δολάρια η τιμή εξαγοράς της Marvel από την Disney

4 ??? ??????? (?? ?????? ??? ???????) ???? ?? ?????? ???????? ??? Marvel ??? ??? Walt Disney Company.   Με τη...

Περισσότερα...

2,5 δισ. ευρώ κοστίζει η μόρφωση των παιδιών στην Ελλάδα.

2,5 ?????????????? ???? ???????? ?? ??????? ??? ?? ??????? ??? ??????? ???? ?? ?????.   Παρόλα αυτά...

Περισσότερα...

30% περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό στην Ελλάδα

30% είναι το ύψος της μείωσης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση...

Περισσότερα...

5 ελληνικές εταιρίες διακρίθηκαν για το εργασιακό περιβάλλον

5 ελληνικές εταιρίες διακρίθηκαν για το εργασιακό τους...

Περισσότερα...

90% των καταναλωτών άλλαξε αγοραστικές συνήθειες

90% των καταναλωτών άλλαξε αγοραστικές συνήθειες! Εννέα στους...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση