ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 2η η Ελλάδα των 500.000 αδήλωτων εργαζομένων
2η η Ελλάδα των 500.000 αδήλωτων εργαζομένων Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 09:52

Οι κατ' οίκον διανομές και η εργασία σε νυχτερινά κέντρα και καφέ μπαρ είναι οι κατεξοχήν απασχολήσεις, που φέρνουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης, μετά τη Βουλγαρία στον τομέα της αδήλωτης εργασίας.

 

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δημοσιεύει το "Βήμα" (07/07), η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους και απώλειες 6 - 8 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η μείωση του κόστους εργασίας σε περίοδο ύφεσης αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ακατάπαυστη αιμορραγία.

Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες..

Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:

  • Ελληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).
  • Αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Παράλληλα με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί την καθιέρωση κάρτας εργασίας, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης. Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική.

 

Πηγή: http://www.digitalcrete.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

5,1% λιγότερες οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών

5,1% λιγότερες οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών! Υστέρηση 5,1%...

Περισσότερα...

3 απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα

3 απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία της Ελλάδας στις...

Περισσότερα...

15,8% μείωση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία

15,8% μείωση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία! Πτώση 15,8%...

Περισσότερα...

85% των νέων θέσεων εργασίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

85% των νέων θέσεων εργασίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Το 85%...

Περισσότερα...

179.070 φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο!

179.070 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγάλα ποσά πρόσθετου φόρου για...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση