ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 36% των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας προτίθεται να απολύσει
36% των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας προτίθεται να απολύσει Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 11:07

36% των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας προτίθεται να απολύσει. Η πρόθεση αυτή των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν τον επόμενο μήνα σε απολύσεις εμφανίζεται για τον μήνα Νοέμβριο 2010 και είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ.

Ειδικότερα το ποσοστό των επιχειρηματιών που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού καταγράφηκε στο 36%, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ αντίστοιχα στα χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται και η πρόθεση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν ανέπαφο τον αριθμό των εργαζομένων τους, καθώς το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 57%. Καθηλωμένη σε πολύ χαμηλό ποσοστό, ήτοι 7%, για τον Νοέμβριο του 2010 είναι η πιθανότητα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις τον επόμενο μήνα.

Ανάλογη απαισιοδοξία συμπεραίνεται και από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών στην ερώτηση για την κατάσταση των εταιριών τους. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι κακή, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό και για τη συγκεκριμένη απάντηση.

«Φως στο τούνελ» μάλιστα δεν διαφαίνεται ούτε και κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, αφού μόλις το 14% διαβλέπει ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή του (δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ερώτηση αυτή τους τελευταίους 13 μήνες).

Oσον αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, το 19% (22% ήταν τον Οκτώβριο του 2010) απαντά πως αυξήθηκε, το 54% (έναντι 47% τον προηγούμενο μήνα) πως μειώθηκε και το 27% πως παρέμεινε σταθερός.

Ανά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις έδωσαν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο στο ζήτημα της απασχόλησης οι εμπορικές εμφανίζονται να έχουν την τάση τον επόμενο μήνα να κάνουν τις περισσότερες προσλήψεις, (ποσοστό 17%) σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους (μεταποιητικές-βιομηχανικές, υπηρεσιών και μικτές). Δεν αποκλείεται πάντως η ελαφρά αυξημένη απασχόληση στις εμπορικές επιχειρήσεις να συνδέεται με εποχικούς λόγους τυχόν αυξημένης κίνησης στην αγορά τον τρέχοντα μήνα και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί ένα μονιμότερο φαινόμενο. Από την πλευρά της η βιομηχανία-μεταποίηση εξακολουθεί να «στροβιλίζεται» στην κρίση, με ποσοστό 62% των σχετικών επιχειρήσεων να δηλώνει μειωμένο τζίρο, μόλις 9% να προτίθεται να προσλάβει προσωπικό και 65% να κρίνει ως κακή την κατάστασή του.

 

Πηγή: http://www.express.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

8.470 καταγγελίες καταναλωτών το 8μηνο στο ΚΕΠΚΑ!

8.470 οι καταγγελίες των καταναλωτών το 8μηνο στο Κέντρο Προστασίας...

Περισσότερα...

82 δισ. ευρώ «αναζητούν» παραλήπτη

82 δισ. ευρώ «αναζητούν» παραλήπτη! Αδιάθετα εν μέσω οικονομικής...

Περισσότερα...

8,5% πτώση στη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου

8,5% πτώση στη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου! Μείωση 8,5% παρουσίασε...

Περισσότερα...

14.600€ για χαρτοκόπτες δαπάνησε δημοτική αρχή

14.600€ για χαρτοκόπτες που θα τους έδινε σε αριστούχους, αντί για...

Περισσότερα...

5 νέα προγράμματα μέσα στο 2011 από τον ΟΑΕΔ

5 νέα προγράμματα μέσα στο 2011 από τον ΟΑΕΔ Με πέντε νέα...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση