ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 692 εκατ. ευρώ επένδυση στη σοκολάτα!
692 εκατ. ευρώ επένδυση στη σοκολάτα! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 09:05

692 εκατ. ευρώ επένδυση στη σοκολάτα επέλεξε να πραγματοποιήσει ο Αντονι Γουάρντ, ένας από τους πιο γνωστούς τρέιντερ πρώτων υλών στον κόσμο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αγόρασε την προαναφερθείσα ποσότητα με την ελπίδα ότι η τιμή του κακάο θα ανεβεί κι άλλο.

Η τιμή της πρώτης ύλης για τη σοκολάτα έχει αυξηθεί κατά 150% (!) τα δύο τελευταία χρόνια και αναμένεται να ανεβεί κι άλλο, λόγω των προβλημάτων με την παραγωγή που υπάρχουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, μια χώρα που παράγει το 40%  των κόκκων κακάο παγκοσμίως.

O Αντονι Γουάρντ ποντάρει στην αύξηση της τιμής ενός προϊόντος που το θεωρεί «δικό του» και να αποκομίζει τεράστια κέρδη από τη μεταγενέστερη πώλησή του. Το ίδιο είχε κάνει πριν από οκτώ χρόνια, όταν αγόρασε 150.000 τόνους κόκκων κακάο, σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή είχε μειωθεί, και στη συνέχεια πούλησε τη σοδειά αποκομίζοντας κέρδη περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Ο Γουάρντ αγόρασε την περασμένη εβδομάδα αντί 2.883 ευρώ τον τόνο, ποσό που ανεβάζει την επένδυσή του σε 692 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα την οποία αγόρασε, αντιστοιχεί με το 7% της ετήσιας παραγωγής κόκκων κακάο και είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τα τελευταία 14 χρόνια για το συγκεκριμένο είδος εμπορεύματος. Αποθήκες στην Αγγλία και στην Ολλανδία θα φιλοξενήσουν το εμπόρευμα ώσπου να πουληθεί.

Από την Ακτή Ελεφαντοστού και τις γειτονικές χώρες προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Στην Ακτή Ελεφαντοστού παράγεται περίπου το 40% της ετήσιας παραγωγής που φθάνει στους 3,5 εκατ. τόνους τον χρόνο, αλλά στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής η παραγωγή έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω της μεγάλης ηλικίας των κακαόδεντρων και των ασθενειών που τα προσβάλλουν. Την κατάσταση επιδεινώνει η ασταθής πολιτική κατάσταση και η διαφθορά, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις μεγάλες δυτικές βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artId=345289&dt=25/07/2010

 

Δείτε ακόμα...

37.000 άνεργοι σε πρόγραμματα κοινωφελούς απασχόλησης

37.000 άνεργοι σε πρόγραμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Με την...

Περισσότερα...

9 πληγές για το πορτοφόλι των φορολογουμένων

9 ?????? ??? ?? ????????? ??? ??????????????! ???????? ?? ???? ???? ????? ?? ??????? ?? ?????? ??????????? ????????...

Περισσότερα...

1,1% ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2012! φέξε μου και γλίστρησα..

1,1% ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2012! ''Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η...

Περισσότερα...

8.470 καταγγελίες καταναλωτών το 8μηνο στο ΚΕΠΚΑ!

8.470 οι καταγγελίες των καταναλωτών το 8μηνο στο Κέντρο Προστασίας...

Περισσότερα...

11,1% αύξηση των κερδών στις βιομηχανίες της Κίνας

11,1% αύξηση των κερδών στις βιομηχανίες της Κίνας! Τα συνολικά...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση