ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Βιογραφίες Μπομπ Μάρλεϊ
Μπομπ Μάρλεϊ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 15:07

 • 6 Φεβρουαρίου 1945, γεννήθηκε ο Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ ή απλώς Μπομπ Μάρλεϊ, σε ένα μικρό χωριό το Nine Mile, του Saint Ann Parish, στη Τζαμάικα.
 • 10 μόλις χρονών το 1955,ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 60 ετών.
 • 2 singles, τα πρώτα του, ηχογράφησε ο Μάρλεϊ ηχογράφησε το 1962. Πρόκειται για τα "Judge Not" και "One Cup of Coffee".
 • 1963: Ο Μπόμπ Μάρλεϊ, ο Bunny Livingston, ο Peter McIntosh, ο Junior Braithwaite, ο Beverley Kelso και ο Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους The Teenagers. Αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε The Wailing Rudeboys, μετά σε The Wailing Wailers και τελικά σε The Wailers.
 • 1966: Ο Braithwaite, ο Kelso και ο Smith αποχώρησαν από τους Wailers, αφήνοντας την τριάδα Μάρλεϊ, Livingston και McIntosh.
 • 1973: Kυκλοφόρησε παγκοσμίως το πρώτο άλμπουμ των The Wailers, ονόματι Catch A Fire, και είχε θετική απήχηση. Ακολούθησε το Burnin', που συμπεριελάμβανε τα τραγούδια "Get Up, Stand Up" και "I Shot The Sheriff".
 • 1974: Οι The Wailers διαλύθηκαν και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα.
 • 1975: Συντελέστηκε η διεθνής αναγνώριση του Μάρλεϊ, έξω από τα όρια της Τζαμάικα, με την επιτυχία του τραγουδιού "No Woman, No Cry" από το άλμπουμ Natty Dread.
 • 1976: Ακολούθησε το ακόμα πιο επιτυχημένο άλμπουμ, Rastaman Vibration, το οποίο παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στα Top Ten στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, άφησε την Τζαμάικα και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου ηχογράφησε τα άλμπουμ Exodus και Kaya. 56 συνεχείς εβδομάδες, το Exodus παρέμεινε στα βρετανικά charts. Συμπεριελάμβανε 4 singles: \"Exodus\", \"Waiting In Vain\", \"Jamming\" και το \"One Love\", μια διασκευή του \"People Get Ready\" του Curtis Mayfield. Τότε ήταν που συνελήφθη με κατηγορίες για κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης ενώ ταξίδευε στο Λονδίνο.
 • 1977: Διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών, το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο».
 • 1978: Ο Μάρλεϊ εμφανίστηκε σε μια πολιτική συναυλία στη Τζαμάικα, το One Love Peace Concert, σε μια ακόμη προσπάθεια να εξευμενίσει τις σχέσεις των μαχόμενων κομμάτων. Επίσης κυκλοφόρησε το Babylon by Bus, ένα διπλό live άλμπουμ με 13 τραγούδια και απέκτησε τις καλύτερες κριτικές. 1979: Κυκλοφόρησε το Survival, ένα «ανυπάκουο» και πολιτικά φορτισμένο άλμπουμ.
 • 1980: Κυκλοφόρησε το Uprising, το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του Μπομπ Μάρλεϊ και ήταν μια από τις πιο θρησκευόμενες δημιουργίες του, συμπεριλαμβανομένων των "Redemption Song" και "Forever Loving Jah". Ήταν στο "Redemption Song" που ο Μάρλεϊ τραγούδησε τους φημισμένους στίχους: Emancipate yourselves from mental slavery (Απελευθερώστε τον εαυτό σας από την σκλαβιά του νου) None but ourselves can free our minds… (Μόνο εμείς μπορούμε να αποδεσμεύσουμε το μυαλό μας...)
 • 4 Νοεμβρίου 1980, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, ο Μάρλεϊ βαπτίστηκε στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα Μπερχανέ Σελασιέ, από τον αρχιεπίσκοπο της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υποστηρίζεται ότι η μητέρα του, Σεντέλα Μπούκερ, τον πίεζε να βαπτιστεί, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε όντας μέλος των Δώδεκα Φυλών.
 • 36 χρονών, 11 Μαΐου 1981, πέθανε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαιάμι της Φλόριντα, καθώς επέστρεφε από την Γερμανία στο σπίτι του στη Τζαμάικα και χρειάστηκε να προσγειωθεί στο Μαϊάμι για άμεση ιατρική περίθαλψη.
 • 1983: Κυκλοφόρησε το Confrontation μετά τον θάνατο του και περιείχε υλικό από ηχογραφήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του Μάρλεϊ, συμπεριλαμβάνοντας το \"Buffalo Soldier\". 12 εκατομμύρια κέρδισε το 1984, η μεταθανάτια συλλογή του Legend, με τραγούδια όπως τα \"I Shot the Sheriff\", \"No Woman, No Cry\", \"Three Little Birds\", \"Exodus\", \"Could You Be Loved\", \"Jamming\", \"Redemption Song\" και \"One Love\". Πούλησε μάλιστα τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής.
 • Πηγή: http://el.wikipedia.org/...

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση

All School Banner2

zesta_banner