ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Άλλα 8 επίκαιρες συμβουλές διατροφής από την Κατοχή!
8 επίκαιρες συμβουλές διατροφής από την Κατοχή! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 10:10

8 επίκαιρες πρακτικές δίαιτες ανασυρμένες από την Κατοχή! Το διαιτολόγιο της Κατοχή με οδηγίες του τύπου «πως δεν θα έχετε απώλειες τροφών στο μαγείρεμα», για «τα ψίχουλα και πώς να τα μαζέψετε», για «τους βλητοκεφτέδες», για «τα χόρτα... φούρνου» και πάλι επίκαιρο!

Ας δούμε, λοιπόν, τη μαγειρική των περιστάσεων μέσα από τις προτάσεις των «διαιτολόγων» της εποχής, ανάμεσα στους οποίους διακρίνεται ο πασίγνωστος Νικόλας Τσελεμεντές!

1) Το μόνο είδος, σε φαγώσιμο, που υπάρχει σε αφθονία είναι τα χόρτα. Τα εστιατόρια εκτός από χόρτα σερβίρουν κουκιά και αγκινάρες και σκέτο γιουβέτσι. Στα γλυκά δημοφιλής είναι η σταφιδόπαστα που γίνεται από μαύρες σταφίδες και μοιάζει με κέικ. Όταν είναι δύσκολο να βρεθεί σταφιδόπαστα ο Αθηναίος αρκείται σε ένα μικρό κομμάτι παστέλι από σουσάμι.

2) Υπάρχει έλλειψη ζάχαρης στην αγορά; Πάρτε ξερά σύκα, προτείνουν οι ειδικοί : «βράστε τα με νερό και μετά αφαιρέστε τα σύκα να η ζάχαρη που λείπει για μια νόστιμη κομπόστα με κορόμηλα».

3) Η πείνα μπορεί να κοπεί με ορεκτικά που ...κλείνουν την όρεξη. Μια πιατέλα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνει ελιές στις οποίες έχουν βγει τα κουκούτσια και μέσα έχει μπει ψωμί ή ντομάτα μαζί με μαϊντανό, κάπαρη, ραπανάκια, αγγούρι.

4) Η σταφίδα έσωσε πολύ κόσμο στην κατοχή. Χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως. Ένας τρόπος ήταν η παρασκευή κρέμας για τα παιδιά.

5) Οι ντομάτες οι γεμιστές τώρα τρώγονται και ωμές, όταν υπάρχουν στην αγορά και για όποιον μπορεί να τις αγοράσει. Για τη γέμιση μη σκεφτείτε ούτε κιμά ούτε ρύζι, προϊόντα δυσεύρετα στην κατοχή. Εδώ, στα κατοχικά γεμιστά θα μπει κάπαρη, ελιές, ψιλοκομμένη πιπεριά, λίγο αγγουράκι, μαϊντανός και ό,τι άλλο υπάρχει στην κουζίνα. Αυτά τα υλικά θα «δέσουν» με την ψίχα από την ντομάτα γιατί για αυγά για να γίνει μαγιονέζα, ούτε λόγος.

6) Τα βλήτα εκτός από μία νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα στην κατοχή μαγειρεύονται και ω-γκραντέν. Να τι προτείνεται από τις στήλες μιας εφημερίδας: «Βράστε τα, βάλτε τα στο ταψί με λίγο δυόσμο και ρίξτε από πάνω κρέμα φτιαγμένη από αλεύρι. Και αν δεν θέλετε τα βλήτα στο φούρνο, κάντε τα... τηγανιτά. Φτιάξτε βλητοκεφτέδες!»

7) Αν στην κουζίνα υπάρχουν πατάτες τότε μπορεί να γίνουν περίφημα βιεννέζικα νόκερλ. Η συνταγή; «Χωρίς λάδι, χωρίς βούτυρο, το μόνο που θα χρειαστεί είναι οι πατάτες, ένα αυγό και νερό στο οποίο θα βράσουν. Αν πάλι υπάρχει γάλα βράστε τις πατάτες στο γάλα με λίγο αλάτι».

8) Περίσσεψε από το μεσημέρι ένα πιάτο φασολάκια γιαχνί ή κολοκυθάκια ή κάτι παρόμοιο κοκκινιστό; Ο Ν. Τσελεμεντές στη στήλη του σε εφημερίδα της εποχής προτείνει: «Ψιλοκόψτε το περίσσευμα, ρίξτε το στην κατσαρόλα, ρίξτε και αρκετό νερο, βάλτε και μερικές ελιές και έτοιμη η βραδινή σούπα».

 

Πηγή: http://tvxs.gr/news/...

 

Δείτε ακόμα...

1862: Αγανακτισμένοι Έλληνες ενάντια στην αυθαιρεσία!

1862: Αγανακτισμένοι Έλληνες ενάντια στην αυθαιρεσία του Όθωνα!...

Περισσότερα...

1,3 εκ. δολάρια, για τα κοστούμια της «Μελωδίας της Ευτυχίας»

1,3 εκ. δολάρια, για τα κοστούμια της «Μελωδίας της Ευτυχίας»! Τα...

Περισσότερα...

4 λόγοι που πρέπει να φοράμε το άρωμά μας

4 λόγοι που πρέπει να  φοράμε το άρωμά μας! Έχετε αναρωτηθεί...

Περισσότερα...

12 διακινητές πλαστών έργων τέχνης στη φυλακή!

12 ?????-?????????? ??????? ????? ?????? ??? ??????! ????????? ?????????? ?????????? ?????? ?? ?????? ????????? ?????...

Περισσότερα...

60 χρόνια από το ''αντίο'' του Έλληνα Καραθεοδωρή

60 χρόνια από το ''αντίο'' του Έλληνα Καραθεοδωρή. Στις 2...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση