ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Διατροφή 4 ''έξυπνες'' παραδοσιακές τροφές επιστρέφουν!
4 ''έξυπνες'' παραδοσιακές τροφές επιστρέφουν! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 12:20

4 ''έξυπνες'' παραδοσιακές τροφές επιστρέφουν! Τροφές για τις οποίες καλό είναι να μάθουμε ή να θυμηθούμε τη σημασία και τη σπουδαιότητα τους στην διατροφή μας.

ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της ελληνικής φύσης. Το μέλι, αν και έχει παρόμοια σύσταση με τη ζάχαρη, δεν υπόκειται σε χημική επεξεργασία και γι' αυτό διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά. Αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου, ενώ ο σίδηρος βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας.

ΤΑΧΙΝΙ
Το ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σησαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά. Το ταχίνι περιέχει σημαντικά ποσά ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, της χοληστερόλης δηλαδή που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την σησαμίνη, μια ουσία με την εκπληκτική ιδιότητα να περιορίζει τη σύνθεση και απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, το ταχίνι αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ταχίνι αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή πρωτεΐνης (περιεκτικότητα 20%) και βιταμινών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και συμβάλλει στην πρόληψη των θρομβώσεων, δράση που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις λιγνάνες του ταχινιού. Το ταχίνι, τέλος, περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σίδηρο (συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ενέργεια), φώσφορο και ασβέστιο (απαραίτητα για γερά οστά και δόντια). Το ταχίνι μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ και από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

ΚΑΡΥΔΙ
Το καρύδι είναι μια πλούσια πηγή ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία όπως αναφέρθηκε μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Επίσης, αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (24%) και περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.

ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Το αμύγδαλο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης και βιταμίνης Ε. Μάλιστα, η περιεκτικότητα του αμυγδάλου σε βιταμίνη Ε ξεπερνά ακόμα και αυτή του ελαιολάδου. Το αμύγδαλο περιέχει επίσης πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο αγγίζει το 25% της ημερήσιας συστηνόμενης πρόσληψης σε κατανάλωση 100 γραμμ.

Πηγή: http://www.diatrofi.gr/..

 

Δείτε ακόμα...

55 ταινίες και 3 όσκαρ για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

55 ταινίες και 3 όσκαρ συνοψίζουν την κινηματογραφική καριέρα της...

Περισσότερα...

21 θερμίδες / 100 γρ δίνουν το καρπούζι και το πεπόνι

21 θερμίδες / 100 γρ έχουν το καρπούζι και το πεπόνι, τα...

Περισσότερα...

5 είδη άσκησης για τον χειμώνα

5 είδη άσκησης για τον χειμώνα! Τον φρονίμων τα παιδιά πριν......

Περισσότερα...

400.000 οι Έλληνες "ηλεκτρονικοί τζογαδόροι"

400.000 οι Έλληνες "ηλεκτρονικοί τζογαδόροι". Ιδιαίτερη...

Περισσότερα...

19 έξυπνες χρήσεις της ζάχαρης…εκτός κουζίνας!

19 έξυπνες χρήσεις της ζάχαρης…εκτός κουζίνας! Από την αρχαία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση