ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία
5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 08:29

5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία! Τα πουλιά είχαν βρεθεί εξαντλημένα και αδύναμα πριν από έναν χρόνο.Ανοιξαν τα φτερά τους και απολαμβάνουν το ταξίδι προς την ελευθερία πέντε λευκοί πελαργοί που απελευθερώθηκαν -αφού πρώτα δακτυλιώθηκαν- στα Μάγγανα της Ξάνθης.

Οι πελαργοί που διανύουν τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους βρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ηταν όλοι εξαντλημένοι και αδύναμοι και κινδύνευαν σοβαρά να μην καταφέρουν να επιζήσουν, κυρίως επειδή ήταν άπειροι στο πέταγμα και στις νέες συνθήκες, μακριά από τις φωλιές τους.
Τα πουλιά ξεχειμώνιασαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα και αφού δέχτηκαν τις φροντίδες και τη στοργή των υπευθύνων του Κέντρου, κρίθηκαν επανεντάξιμα.
Την απελευθέρωσή τους ανέλαβαν από κοινού ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, το σωματείο «Δράση για την Αγρια Ζωή» και το ΕΚΠΑΖ.
Δυνατοί και ικανοί για να πετάξουν, οι πέντε πελαργοί ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρέλαβαν τα μέλη της «Δράσης για την Αγρια Ζωή» και τα μετέφεραν στην Ξάνθη, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα Μάγγανα.
Πριν ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι τους, δακτυλιώθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η δυνατότητα αναγνώρισης των συγκεκριμένων ατόμων θα δώσει στους επιστήμονες σημαντικά στοιχεία για τις μετακινήσεις των λευκών πελαργών που αναπαράγονται στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο λευκός πελαργός είναι είδος τρωτό στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και πλέον έχουν απομείνει 2.000-2.500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, τα περισσότερα από τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

23.130 είδη ζώων σε ξηρά & στα γλυκά νερά στην Ελλάδα

23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών έχουν καταγραφεί...

Περισσότερα...

7 έως 10 τυφώνες θα εκδηλωθούν το 2011

7 έως 10 τυφώνες θα εκδηλωθούν το 2011! Περίπου 7-10 τυφώνες...

Περισσότερα...

33 τόνοι υλικά ανακυκλώνονται κάθε μέρα στο Βόλο

33 τόνοι υλικά ανακυκλώνονται κάθε μέρα στο Βόλο! Με επιτυχία...

Περισσότερα...

1 ντοκιμαντέρ για τους ενδοαστικούς λαχανόκηπους!

? ?????????? ???????????, ??????????????? ???? ????????, ??????? ?? ??? ?????? ??? ??? ?????????????? ??? ?? ???????...

Περισσότερα...

99,2db η ένταση του ήχου από ένα έντομο 2 εκατοστών!

99,2db η ένταση του ήχου από ένα έντομο 2 εκατοστών! Το έντομο με την...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr