ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία
5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 08:29

5 λευκοί πελαργοί ''πέταξαν'' προς την ελευθερία! Τα πουλιά είχαν βρεθεί εξαντλημένα και αδύναμα πριν από έναν χρόνο.Ανοιξαν τα φτερά τους και απολαμβάνουν το ταξίδι προς την ελευθερία πέντε λευκοί πελαργοί που απελευθερώθηκαν -αφού πρώτα δακτυλιώθηκαν- στα Μάγγανα της Ξάνθης.

Οι πελαργοί που διανύουν τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους βρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ηταν όλοι εξαντλημένοι και αδύναμοι και κινδύνευαν σοβαρά να μην καταφέρουν να επιζήσουν, κυρίως επειδή ήταν άπειροι στο πέταγμα και στις νέες συνθήκες, μακριά από τις φωλιές τους.
Τα πουλιά ξεχειμώνιασαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα και αφού δέχτηκαν τις φροντίδες και τη στοργή των υπευθύνων του Κέντρου, κρίθηκαν επανεντάξιμα.
Την απελευθέρωσή τους ανέλαβαν από κοινού ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, το σωματείο «Δράση για την Αγρια Ζωή» και το ΕΚΠΑΖ.
Δυνατοί και ικανοί για να πετάξουν, οι πέντε πελαργοί ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρέλαβαν τα μέλη της «Δράσης για την Αγρια Ζωή» και τα μετέφεραν στην Ξάνθη, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα Μάγγανα.
Πριν ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι τους, δακτυλιώθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η δυνατότητα αναγνώρισης των συγκεκριμένων ατόμων θα δώσει στους επιστήμονες σημαντικά στοιχεία για τις μετακινήσεις των λευκών πελαργών που αναπαράγονται στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο λευκός πελαργός είναι είδος τρωτό στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και πλέον έχουν απομείνει 2.000-2.500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, τα περισσότερα από τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1 πτώση μετεωρίτη Live στο Περού!

1 πτώση μετεωρίτη παρακολούθησαν Live στο Περού! Ξαφνιασμένοι οι...

Περισσότερα...

12 αφροδισιακά της Φύσης!

12 αφροδισιακά της Φύσης! Τι ισχύει σήμερα όσον αφορά τα...

Περισσότερα...

5.500 ζώα αρρώστησαν από καταρροϊκό πυρετό

5.500 ζώα αρρώστησαν από καταρροϊκό πυρετό στη Λέσβο.   Αν και η...

Περισσότερα...

3πλάσια ενέργεια παράγει ανεμογεννήτρια – μπαλόνι

3πλάσια ενέργεια παράγει ανεμογεννήτρια – μπαλόνι! Μια νέα...

Περισσότερα...

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας! Το αιλουροειδές της...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση