ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 35% του πόσιμου νερού στην Ελλάδα χάνεται λόγω διαρροών
35% του πόσιμου νερού στην Ελλάδα χάνεται λόγω διαρροών Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 10:24

35% του πόσιμου νερού στην Ελλάδα χάνεται λόγω διαρροών! Τουλάχιστον το 35% του πόσιμου νερού κατά μέσο όρο χάνεται στην Ελλάδα από τα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως λόγω διαρροών.

Σε ορισμένες πόλεις μάλιστα το ποσοστό απώλειας λόγω κακού δικτύου αγγίζει το 60%. Πρόκειται για τα συμπεράσματα των μελετών που διεξάγονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Waterloss.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά τη διαχείριση απωλειών νερού σε δίκτυα ύδρευσης και υλοποιείται από 9 εταίρους, σε έξι χώρες με επικεφαλής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς να έχουν κατά νου, ότι το νερό χάνεται λόγω θραύσεων σε σωλήνες του δικτύου. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές ευθύνονται για απώλειες της τάξεως του 1/5. Το περισσότερο νερό χάνεται λόγω μικρών διαρροών που συμβαίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο δίκτυο αλλά και μέσα στα σπίτια μας» επισημαίνει ο Βασίλης Κανακούδης, επ.καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τεχνικός σύμβουλος του Waterloss, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κανακούδη, πρώτες χώρες στη σωστή διαχείριση του νερού είναι το Ισραήλ και η Κύπρος ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αν και η τελευταία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Το έργο Waterloss για το οποίο πραγματοποιείται σήμερα ημερίδα στο ΑΠΘ, έχει ως στόχο να ενισχύσει την τεχνογνωσία του προσωπικού των εταιρειών ύδρευσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων και συνεπώς του νερού σε συνθήκες ανεπάρκειας.

Πηγή: http://tvxs.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

91 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα

91 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα! Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά...

Περισσότερα...

17.670 ευρώ για το οικολογικό σπίτι των ονείρων τους

17.670 ευρώ  για  το οικολογικό σπίτι των ονείρων τους! 17.670...

Περισσότερα...

2.112 μέτρα το ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης

2.112 μέτρα το ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης! Tο νέο παγκόσμιο ρεκόρ...

Περισσότερα...

2 μέτρα ύψος έχει η στρουθοκάμηλος!

2 μέτρα ύψος μπορεί να φτάσει η θηλυκή στρουθοκάμηλος, ενώ τα...

Περισσότερα...

60.000 άνθρωποι είπαν «όχι» στα πυρηνικά

60.000 άνθρωποι είπαν «όχι» στα πυρηνικά!   Εξήντα χιλιάδες...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση