ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 2 σκουπιδονησίδες στον Ατλαντικό
2 σκουπιδονησίδες στον Ατλαντικό Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 08:43

2 σκουπιδονησίδες ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον Ατλαντικό, μία κοντά στις Μαλδίβες και μία ανάμεσα στις Βερμούδες και τις Αζόρες.

Tοξικές σούπες αποβλήτων στροβιλίζονται στους ωκεανούς και τις θάλασσες, από τους Πόλους έως τον Ισημερινό, δηλητηριάζοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα πουλιά. Γνωστές ως «Κηλίδες Σκουπιδιών», οι σκουπιδονησίδες είναι τόσο μεγάλες, που οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να οριοθετήσουν το ακριβές μεγεθός τους. Αιωρούνται στις στήλες του νερού, από την επιφάνεια μέχρι τα μεγάλα βάθη και αποτελούνται από παντός είδους απόβλητα, με πολυπληθέστερο στοιχείο τα ψήγματα πλαστικού.

«Η πρόσφατη ανακάλυψη στον Β. Ατλαντικό μιας δεύτερης νησίδας πλαστικών παρόμοιας σε σύσταση και μέγεθος αυτής του Ειρηνικού, που ανακαλύφθηκε πριν από 13 χρόνια, με έκταση αντίστοιχη της Κεντρικής Ευρώπης, έρχεται να προστεθεί στις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες της ΕΕ, αλλά και να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος υπέβαλε σχετική ερώτηση στο Ευρωπαική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF και Med SOS), 8 εκατ. τόνοι αποβλήτων φθάνουν καθημερινά στις θάλασσες, ενώ η ποσότητα του πλαστικού που επιπλέει στους ωκεανούς υπολογίζεται σε 28.750 κομμάτια/τ.χλμ. Εκτιμάται ότι το 80% των απορριμμάτων προέρχεται από χερσαίες πηγές και το 20% από τα πλοία. Τα πλαστικά απορρίμματα δεν βιοδιασπώνται, αλλά αποσυντίθενται μέσω των αλλοιώσεων από τον ήλιο και το αλάτι.

Πηγή: www.ethnos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

7 μέθοδοι αυτοθεραπείας για συχνά προβλήματα υγείας

7 μέθοδοι αυτοθεραπείας για συχνά προβλήματα υγείας. Μέθοδοι που...

Περισσότερα...

10,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα νησί, χάθηκε!

10,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν το ακατοίκητο νησάκι Νιού Μουρ,...

Περισσότερα...

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους κοριούς

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους κοριούς! Η γνωστή...

Περισσότερα...

2 μέτρα ύψος έχει η στρουθοκάμηλος!

2 μέτρα ύψος μπορεί να φτάσει η θηλυκή στρουθοκάμηλος, ενώ τα...

Περισσότερα...

438 πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν παγκοσμίως

438 πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο,...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση