ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άλλα 50% των νοσοκομειακών αποβλήτων «αγνοείται»!
50% των νοσοκομειακών αποβλήτων «αγνοείται»! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 09:17

50% των νοσοκομειακών αποβλήτων «αγνοείται»! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταλήγει σε υπαίθριες χωματερές.

Ανέκαθεν, η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα  πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς μόλις το 20% των ποσοτήτων καταλήγει σε νόμιμες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον Κ. Καρτάλη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σε σύνολο 25 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, με άθροισμα 10.667 κλινών και παραγωγή επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων 7.5 τόνων την ημέρα, παραδόθηκαν στον αποτεφρωτήρα μόλις 2.2 τόνοι, δηλαδή μόλις το 20% της εκτιμώμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, επισημαίνονται τα εξής:

  • Εκτιμάται ότι καθημερινά παράγονται 25 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων σε όλη την επικράτεια. Στοιχεία για τις ποσότητες των τοξικών και των ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων δεν υπαρχουν!
  • Mόλις οι 7,5 τόνοι από αυτά τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα διατίθενται στον αποτεφρωτήρα του XYTA Aνω Λιοσίων, ενώ σημαντικό μέρος από την ποσότητα που υπολείπεται, αναμειγνύεται με τα οικιακά απορρίμματα και καταλήγει στις χωματερές ή στους ΧΥΤΑ.
  • Πολλά από τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν τους κλιβάνους αποτέφρωσης αλλά και διαθέτουν απόβλητα σε χώρους ταφής απορριμμάτων.
  • Tα υγρά απόβλητα μικροβιολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων απορρίπτονται ανεπεξέργαστα στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο.
  • Αρκετά νοσοκομεία δεν παραδίδουν καμία ποσότητα αποβλήτων για περαιτέρω επεξεργασία, ενώ άλλα παραδίδουν ποσότητες που είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο δυναμικό τους.
  • Το θεσμικό πλαίσιο είναι μεν επαρκές, πάσχει όμως ως προς την εφαρμογή του, ενώ συχνά οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αδυνατούν να ελέγξουν τις υγειονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές ευθύνης τους ή και εμφανίζονται απρόθυμες να αναστείλουν τη λειτουργία τους όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές.
Πηγή: http://www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10cm είναι το μικρότερο φίδι

10cm μόλις είναι το μικρότερο φίδι στον κόσμο, και λεπτό όσο ένα...

Περισσότερα...

13,4 εκατ. ευρώ για δασικά έργα σε Ήπειρο και Δ.Μακεδονία

13,4 ????. ???? ??? ?????? ???? ?? ?????? ??? ?.?????????! ? ???????? 14 ????????? ??????? ??????????? ?????, ?????????...

Περισσότερα...

1 ποδήλατο που φορτίζει το laptop σας!

1 ποδήλατο που φορτίζει το laptop σας σχεδίασαν οι Jinsik Kim και Boseung Seo!...

Περισσότερα...

3.000 ετών ελαιόδεντρο στην Κρήτη!

3.000 ετών ελαιόδεντρο στην Κρήτη!Η αρχαία ελιά που βλέπετε στη...

Περισσότερα...

75% των κοραλλιών υπάρχουν στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο

75% όλων των καταγεγραμένων γνωστών ειδών κοραλλιών επάνω στη Γη, ...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση