ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Διάστημα 4,5 δισ. χρόνια πριν γέννησε η Γη την Σελήνη
4,5 δισ. χρόνια πριν γέννησε η Γη την Σελήνη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 08:52

4,5 δισ. χρόνια πριν γέννησε η Γη την Σελήνη! Η Γη γέννησε την Σελήνη πριν 4,5 δισ. χρόνια, σύμφωνα με νέα αμφιλεγόμενη θεωρία που υποστηρίζει ότι το φεγγάρι σχηματίστηκε από γιγάντια έκρηξη, ισοδύναμη με 40 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες, στον πυρήνα του πλανήτη μας.

Όπως επισημαίνει ο αστρονόμος Wim van Westrenen από το Πανεπιστήμιο VU στο Άμστερνταμ, αυτό το βίαιο φαινόμενο συντελέστηκε πριν δισεκατομμύρια χρόνια και δίνει την απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση της Σελήνης.

Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις σε πετρώματα από τη Σελήνη.

Όπως διαπίστωσαν τα δείγματα από το φεγγάρι είχαν τα ίδια ισότοπα οξυγόνου, πυριτίου και καλίου με τη Γη, κάτι που σημαίνει ότι η Σελήνη και ο πλανήτης μας έχουν κοινή προέλευση.

Σύμφωνα με τον Δρ. van Westrenen τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το φεγγάρι κάποτε αποτελούσε μέρος της Γης και κατέληξε στο διάστημα μετά από γιγάντια έκρηξη στον πυρήνα της.

Μάλιστα υπολογίζει ότι η έκρηξη είχε την ισχύ 40 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών, σαν αυτές που ερρίφθησαν στη Χιροσίμα.

Η θεωρία ότι η Γη φιλοξενεί στον πυρήνα της έναν τεράστιο πυρηνικό αντιδραστήρα εκφράστηκε για πρώτη φορά πριν 60 χρόνια.

Εξάλλου υπάρχουν στοιχεία για πολύ μικρότερους απολιθωμένους φυσικούς αντιδραστήρες μήκους δέκα μέτρων στη Δυτική Αφρική, οι οποίοι ήταν ενεργοί πριν δέκα δισεκατομμύρια χρόνια.

Όπως τονίζει ο Δρ. van Westrenen μόνο μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να παράγει αρκετά γρήγορα την απαιτούμενη ενέργεια για να εκτινάξει το φεγγάρι στο διάστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βαριά στοιχεία πετρωμάτων, όπως το ουράνιο και το πλουτώνιο, βυθίστηκαν στη Γη όταν εκείνη σχηματιζόταν και σταδιακά συγκεντρώθηκαν στο εξωτερικό μέρος του πυρήνα της, δημιουργώντας τεράστιες δεξαμενές.

Το ραδιενεργό υλικό των πετρωμάτων φαίνεται πως πυροδότησε μικρές εκρήξεις, οι οποίες όταν συνδυάστηκαν με καύσιμα κατέληξαν σε μαζική έκρηξη.

Πηγή: http://www.madata.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

88% αύξηση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο

88% αύξηση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο! Τα τελευταία χρόνια τα...

Περισσότερα...

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας! Το αιλουροειδές της...

Περισσότερα...

6 μήνες έζησε δικέφαλη σαλαμάνδρα

6 μήνες έζησε δικέφαλη σαλαμάνδρα! Στο Πανεπιστήμιο «Martin Luther...

Περισσότερα...

30 χιλ. δολάρια σε ερευνητή του ΜΙΤ για οργανικές κυψέλες

30 χιλ. δολάρια σε ερευνητή του ΜΙΤ για οργανικές κυψέλες! Το...

Περισσότερα...

16 χρόνια έμειναν πιστοί 2 πιγκουίνοι

16 χρόνια έμειναν πιστοί 2 πιγκουίνοι! Το πιο αγαπημένο ζευγάρι...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr