ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Παγκόσμια Οικονομία 40% φόρος σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό
40% φόρος σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 07:57

40% φόρος σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό!Φόρο έως και 40% θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έβγαλαν στο εξωτερικό ή διατηρούν στην Ελλάδα καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής διάταξης η οποία προβλέπει φόρο, με ανοιχτό ακόμα το συντελεστή, στη διαφορά καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων από το 2000 και μετά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαυραγάνης βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη πρόταση η οποία για να υλοποιηθεί θα πρέπει νωρίτερα να είναι στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών δύο λίστες οι οποίες έχουν ζητηθεί από τη ΓΓΠΣ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ζητήσει από τη ΓΓΠΣ, στοιχεία που θα προκύψουν από τη διασταύρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό (περισσότερα από 22 δισ. ευρώ) 54.246 φορολογούμενοι. Έτσι θα προκύψει το πρώτο πεδίο εφαρμογής του νέου φόρου.

Παράλληλα, από τις τράπεζες ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως και σήμερα, ατομικά ή κοινά πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως) για τους οποίους συντρέχουν αθροιστικά ή διαζευκτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  1. Κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού με συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις πάνω από 300.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους.
  2. Αποστολή τουλάχιστον μια φορά, κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω πάσης φύσεως εντολών εμβασμάτων, άνω των 100.000 ευρώ.

Αν η διασταύρωση των στοιχείων που θα προέλθουν από τις τράπεζες με τα στοιχεία των δηλωθέντων εισοδημάτων βγάζει αποκλίσεις, επί αυτών θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή ο οποίος μπορεί να φτάνει ακόμα και το 40%.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Μαυραγάνης προβλέπουν πως όταν διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων είτε στο εσωτερικό, είτε κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό, από το 2000 και μετά, η ΓΓΠΣ θα εκδίδει για κάθε φυσικό πρόσωπο εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα και ο φόρος που βεβαιώνεται. Το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο με παράλληλη κοινοποίηση τόσο στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ όσο και στην αρμόδια Εφορία.

Ο φορολογούμενος θα έχει συγκεκριμένη προθεσμία να αποδείξει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει λάθος στους υπολογισμούς του και τα εισοδήματα που είτε βρίσκονται σε τράπεζες της Ελλάδας, είτε του εξωτερικού, έχουν φορολογηθεί κανονικά.

Αν στη συγκεκριμένη προθεσμία, ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει αποδείξεις, θα βεβαιώνεται το ποσό του φόρου που έχει καταλογιστεί και θα ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αν δεν προσέλθει για την πληρωμή των έξτρα φόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι ελεγκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να καταλογίσουν φόρο στη διαφορά εισοδημάτων που δηλώθηκαν και εισοδημάτων που αποδεικνύεται ότι βρίσκονται στην κατοχή φορολογουμένων αλλά «κρύφτηκαν» από την εφορία.
Διατάξεις του νόμου 3888 του 2010 ορίζουν ότι οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το φορολογούμενο ο οποίος πλέον φέρει το βάρος της απόδειξης, χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα με συντελεστές που φτάνουν έως και το 45%.

 

 

 

Δείτε ακόμα...

15,1% των Ευρωπαίων δυσκολεύεται οικονομικά

15,1% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι αγωνίζεται αδιάκοπα για να τα...

Περισσότερα...

20 δισ. κενό στον προϋπολογισμό

20 δισ. κενό στον προϋπολογισμό! H Ελλάδα αντιμετωπίζει «αστοχία»...

Περισσότερα...

80 χρονών γίνεται το Άνθος Αραβοσίτου!

80 χρονια συμπλήρωσε η πρώτη παιδική κρέμα που παράχθηκε...

Περισσότερα...

33% αύξηση στη ζήτηση χρυσού μέσα στο 2011!

33% αύξηση στη ζήτηση χρυσού μέσα στο 2011! Κατά 6% ανέβηκε διεθνώς η...

Περισσότερα...

7,5% επιτόκιο από τις τράπεζες στις καταθέσεις προθεσμίας!

7,5% επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας! Υψηλά επιτόκια στις...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση