ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Οικονομία - Business Επιχειρήσεις 4 κακές λύσεις για την Ελλάδα από την Independent
4 κακές λύσεις για την Ελλάδα από την Independent Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 09:34

4 κακές λύσεις για την Ελλάδα από την Independent! Η πρώτη επιλογή είναι η διάλυση της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είτε με την αποχώρηση της Γερμανίας, όταν δε θα θέλει να δίνει άλλες «λευκές επιταγές» στις χώρες της περιφέρειας, είτε με την αποχώρηση της Ελλάδας, όταν δε θα θέλει πια να συμβιβαστεί στις ασταμάτητες απαιτήσεις για λιτότητα, που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η κατάρρευση του ευρώ θα αποκαλύψει την βαθιά ριζωμένη απουσία πολιτικής θέλησης, η οποία απειλεί την -κατά τα άλλα πετυχημένη- πολιτική ένωση.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κηρύξουν μονομερή πτώχευση κάποιες από τις χώρες της περιφέρειας, χωρίς να ενδιαφερθούν για τους πιστωτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο άμεσα, γιατί χρειάζεται ακόμα χρήματα για την κάλυψη των τρεχόντων δαπανών.

Ωστόσο, στην περίπτωση που καταφέρει να καλύψει το κενό μεταξύ δαπανών και εσόδων, τα νέα δάνεια θα πηγαίνουν απευθείας στους δανειστές για την αποπληρωμή των προηγούμενων τόκων, και η λύση αυτή θα ήταν πολύ πιο ελκυστική για την Ελλάδα. Οι επενδυτές το γνωρίζουν καλά αυτό και είναι ένας από τους λόγους που τα επιτόκια δανεισμού είναι τόσο υψηλά.

Η τρίτη περίπτωση είναι να συνεχιστεί ακάθεκτα η τωρινή πολιτική, με την ελπίδα οι αγορές να συγχωρήσουν τις χώρες της περιφέρειας και να τους επιτρέψουν να δανειστούν με καλύτερους όρους. Είναι βέβαια δύσκολο ακόμα και να φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο.

Η τέταρτη και τελευταία επιλογή θα ήταν μια δομημένη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αυτό θα σήμαινε έναν διακανονισμό κατανομής τους βάρους της κρίσης, και θα συμβόλιζε πως για την κρίση ευθύνονται εξίσου δανειστές και δανειζόμενοι.

Έτσι, οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να βγουν σταδιακά από το αδιέξοδο, ενώ εκτός από τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστών, θα πλήρωναν και οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων. Μεταξύ αυτών όμως βρίσκονται και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, γεγονός που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών, και ενδεχομένως σε μια κρίση τύπου Lehman, που θα επηρέαζε τις αγορές και εκτός Ευρώπης.

 

Πηγή: http://tvxs.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1 στα 4 δάνεια βρίσκεται στο «κόκκινο»

1 ??? 4 ?????? ????????? ??? «???????»! ???? ?? 20 ???. ???? ??? «???????» ?????? ????????? ?? ????????? ???????...

Περισσότερα...

500 πρωταθλητές της αγοράς

500 πρωταθλητές της αγοράς! Κόντρα στη μεγάλη κρίση της ελληνικής...

Περισσότερα...

36,1 εκατ. κέρδη για την Ελληνική Τράπεζα

36,1 ????. ???? ????? ?? ????? ??? ????? ??? ?????? ??? ????????? ???????? ??? ?? 2009, ???? 44,6 ????. ???? ?? 2008....

Περισσότερα...

17ο μέλος της Ευρωζώνης η Εσθονία

17ο μέλος της Ευρωζώνης έγινε από τις 1/1/2011 η Εσθονία, η πρώτη χώρα...

Περισσότερα...

162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα

162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα! Θετικά απαντά...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση